Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På iskallt uppdrag

/

Sköna maj välkommen! Vad passar bättre än att fira in våren med än att ta sig en titt på årets nyheter på glassfronten?

Annons

Äntligen Valborgsmässoafton och sommaren närmar sig med stormsteg. Vad är egentligen mer somrigt än glass, frågade vi oss och samlade ihop en testpanel.

Det är redan några månader sedan som glasstillverkarna meddelade årets nyheter. Det nya utbudet visar att trenden verkar gå mot att förvandla kända godissmaker till glass. Framförallt SIA Glass satsar stenhårt och bjuder till sommaren på strutar som Plopp, Guldnougat och Tarragona. I vårt glasstest har vi tagit med Marianne Strut från Triumfglass.

GB Glace däremot bjuder inte på någon ny godisstrut men däremot på Cornetto Freestyle Bröllopsstrut. Anledningen sägs vara att GB-gubben Clovve och hans GB-gumma Clovina ska gifta sig på Liseberg i maj..

Ordet glass kommer från franskans glace, som betyder is. Glass som vi tänker den idag har sina anor i 1600-talets Spanien och Frankrike. Glassvara i form av saftis, som innehåller minst tio gram citrusfrukt eller 15 gram bär, är känd sedan romarriket och Kina.

Vår panel har dock nöjt sig med att testa fem av årets nyheter från GB Glace och Triumf Glass. Inger Bäck, Eric Goran, Elin Wiberg-Lif, Carmen Sköld och Oliver Widahl guidar er rätt i glassdjungeln!

Betygsskala 1-5 strutar

Cornetto Freestyle Bröllopsstrut

- Mmm, den här är god! Sprött, härligt hölje och knapriga nötter, utbrister Inger.

Oliver gillar chokladen men nötterna och vaniljsmaken sänker betyget till tre strutar. Eric tycker att det är lite väl mycket nötter i den och Carmen att den är alldenes för mäktig. Elin tycker inte att den är så god som hon trodde den skulle vara, alldeles för mäktig.

- Den är överdriven, liksom överdrivig!, är Carmens dom.

Medelbetyg: 2 strutar

Ice Cool Guitar

- Den smakar som skolans chokladmousse, säger Elin skeptiskt.

Panelens samlade utlåtande är att GB's High school musical-glass faktiskt är mer lik chokladmousse än glass. Eric är enig med Elin, den smakar för mycket choklad. Oliver som är en chokladälskare av stora mått gillar den skarpt och delar ut fyra strutar. Carmen tycker som Oliver, den är jättegod. Inger däremot tyckter den smakar mer dessert än glass och delar ut två strutar.

Medelbetyg: 3 strutar

Magnum Gold?! - VINNARE!

- Glassen smakar karamell och lite kaffe. Fast höljet smakar inget alls, tycker Inger.

Elin tycker att höljet påminner om nougat och att sammansättningen med glassen är god. Carmen och Eric tycker båda att glassen och höljet var för sig är gott, men tillsammans blir det väl mäktigt. De delar ändå ut en varsin fyra.

- Vet inte om jag älskar eller hatar den. Ska jag älska kolasmaken eller hata den för att den smakar godis istället för glass, filosoferar Oliver.

Han bestämmer sig till slut. Han älskar den.

Medelbetyg: 4 strutar, snuddande nära 5

Marianne Strut

Delade meningar här också men övervägande positivt! Panelen konstaterar samstämmigt att den smakar som Mariannekaramellerna. Elin tycker den smakar alldeles för mycket vanilj efter att den första godissmaken försvunnit, två strutar blir domen. Eric och Carmen tycker båda att den är fräsch och uppfriskande, så de delar ut toppbetyget fem strutar.

Medelbetyg: 4 strutar

Royal Sommarbär

Väldigt söt glass, är vår testpanel rörande eniga om.

- Superläbbig och frätande i munnen! En minusstrut, utbrister Carmen.

Elin och Oliver är eniga om att den är väldigt söt, Oliver tycker att den växer i munnen. Eric tycker att den smakar somrigt och mycket blåbär, han ger den tre strutar. Inger tycker att glassen är god men att den vita chokladen kanske är väl söt, betyget svajar mellan tre-fyra strutar.

Medelbetyg: 3 strutar

Mer läsning

Annons