Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 8 000 i kö till Bollnäsbostäder: "Vi har aldrig varit med om nåt liknande"

/

8 232 personer. Så många står i kö till någon av Bollnäs Bostäders lägenheter. En siffra som ökar med mellan 300 och 500 sökande per månad.

Annons

Ledare: Rekordlång bostadskö i Bollnäs, men var är bostadsminister Kaplan?

– Under vår 70-åriga historia som kommunalt bostadsbolag, så har vi aldrig varit med om en liknande bostadsbrist, säger Lars Åsberg, vd på Bollnäsbostäder.

Och det har gått fort. För tre år sedan såg situationen helt annorlunda ut – att få en hyreslägenhet i kommunen var då inget problem. I dag ligger kötiden på cirka fyra år i centrala Bollnäs och sex månader i Kilafors, Vallsta eller Arbrå.

Läs också: När Sverige växer behöver vi investera

– Det här handlar framförallt om migrationsfrågan. För några år sedan kunde vi aldrig förutspå den flyktingsituation som i dag har uppstått. Det har gått så himla fort och vi har inte varit förberedda, säger Lars Åsberg.

Bollnäs Bostäder går efter ett system som bygger på köpoäng. När en lägenhet dyker upp fyller de sökande i en intresseanmälan och den som har stått i kö längst erbjuds bostaden.

Läs också: Här kan det byggas villor – kommunen tittar på intressanta områden

Hur jobbar ni för att underlätta bostadssituationen?

– Vi har tre byggprojekt på gång. Säversta med 16 mindre lägenheter, Myrbäckskroken med 32 mindre lägenheter och åtta medelstora lägenheter i närheten av den stora lekparken i centrala Arbrå, säger Lars Åsberg.

Men nybyggda lägenheter är dyrare och bostadsbristen drabbar ofta nyanlända hårdast. De är i ett mer akut behov av någonstans att bo och har generellt en mindre ekonomi att röra sig med.

Vad har ni som allmännytta för ansvar i att producera billiga lägenheter?

– Vi försöker hela tiden pressa ner priserna och letar kostnader i alla led. Personligen tycker jag att statsmakten måste ta ett betydande ansvar i det här läget. Ett exempel är ett system för subventionering av byggande som staten pratat om men inte fått fram.

För ett antal år sedan rev ni bostäder inne i Arbrå, är det ett beslut som ni ångrar i dag?

– Under den tiden hade vi för många lediga lägenheter. Att låta de stå tomma utan underhåll kostade mer än det smakade. När vi fattade det beslutet hade vi ingen aning om den kommande flyktingkrisen.

Läs också: Nytt sjönära villaområde planeras

Skulle ni kunna bygga ännu mer?

– Vi har vår planering klar fram till 2021, där vi har fler nybyggnationer än de som i dag är på gång. Jag tycker att takten i bolaget är hög just nu.

Hur den framtida bostadsprognosen kommer att se ut, kan Lars Åsberg omöjligt sia om.

– Jag tror att hela byggbranschen brottas med den här frågan.

Läs mer: Bostadsbristen: Tre gånger längre tid i bostadskön på ett halvår i Ovanåker

Läs mer: Hyresgästföreningen: Det behövs en mix av åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen

Mer läsning

Annons