Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig valrörelse för vänsterpolitiker

/
  • Hemma hos Ann-Renée Forsström är det mopsen Astro som är chef. Och enligt matte ser han sig som universums medelpunkt och Guds gåva till tikarna.

Han heter egentligen Astro, men kallas alltid Chefen – den femåriga mopsen som hälsar välkommen hemma hos Ann-Renée Forsström (V).

- Det är han som bestämmer här, säger hon.

Annons

Chefen betyder mycket för sin matte och känslorna är besvarade. När Ann-Renée Forsström vilar i soffan efter sina operationer i sommar, vill han vara nära henne.

Att vila brukar det inte blir så mycket tid för i valrörelser, men för Vänsterns förstanamn på fullmäktigelistan blev den här valrörelsen inte som hon hade tänkt sig.

- Jag upptäckte en knöl på halsen i mitten av juni – och i slutet av juli fick jag beskedet att det var elakartad cancer. Det var cancer i spottkörteln, som går att bota.

Nu har hon opererats tre gånger, senast i Uppsala den 25 augusti – och när såret har läkt blir det strålbehandling, för säkerhets skull.

- Jag är partiellt sjukskriven och får jobba fem timmar i veckan. Och jag mår olika, olika dagar. Men i den mån jag orkar, tror jag det är bra för mig att engagera mig i valrörelsen, även om jag behöver vila mycket.

Att uppleva vården inifrån blev delvis chockartat för Ann-Renée Forsström – som också är landstingspolitiker.

- Jag fick cancerbeskedet från Hudiksvalls sjukhus per telefon. Så får det inte gå till och det kommer jag att gå vidare med. Att lämna cancerbesked på det sättet är emot alla regler. Men de fortsatta kontakterna i Gävle och Uppsala har fungerat desto bättre.

Det är andra valrörelsen i rad, som Ann-Renée Forsström toppar Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige. Hon blev invald där 1998 och hade engagerat sig i partiet fyra år tidigare – när hon var sjukskriven för ryggproblem och började följa med i vad som hände i samhället.

- Det mesta i livet påverkas ju av politiska beslut.

Sedan början av 2008 har Socialdemokraterna och Centern styrt i Bollnäs – och Vänsterpartiet har haft valteknisk samverkan med Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet. Hur det blir efter valet återstår att se.

- Alla vill vi ju Bollnäs bästa – men har olika vägar dit. Men för oss är det mest naturligt att samarbeta med S och MP. Och utifrån personer, är FP det enda borgerliga parti som är tänkbart. Det känns som de flesta där är socialliberaler.

Det nya Bollnäspartiet med Olle Nilsson Sträng i spetsen borde heta Näringslivspartiet i stället, tycker Ann-Renée Forsström.

- Näringslivet är inte oviktigt – men de ska inte ha företräde framför andra. När Bollnäs Näringslivscenter lades ner, hette det att vi bara skulle ha en näringslivssekreterare i stället – men nu är det tre anställda på näringslivskontoret.

Den viktigaste valfrågan för Vänstern i Bollnäs är skolan.

- Jag tror inte att friskolan Lust & Lära hade funnits i dag om kommunen hade gjort det man skulle och rustat Gärdesskolan. Men för framtiden tror vi på förslaget om Campus Gärdet (med "högstadium", gymnasieskola och vuxenutbildning). Det är nödvändigt när elevunderlaget minskar.

Ann-Renée Forsström vill inte behålla byskolor till varje pris.

- Det finns gränser för att skolor ska kunna fungera. Elever behöver slipas mot jämnåriga – och med få elever kan det bli svårt att garantera kvalitén i undervisningen. Stora skolor behöver heller inte betyda stora grupper.

Mer läsning

Annons