Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordkonstnärer ställer ut

/
  • Det är jättebra att börja tänka på ord på annat sätt, konstaterar Annasara Svanteson och Beth Hansson.
  • Ur ordet tranor går det att få ut nya ord som ranor och anor. Att tranan är Bollnäs kommuns vapen är mer en slump, konstaterar Annasara Svanteson.
  • Det är lite uppkäftigt att skriva att någon bor å ena sidan eller å andra sidan vid Ljusnan.
  • Ett bord med ord skrivna i ring på bordsskivan är förstås ett ord-bord.

Ordkonst är även en lek med ord, bokstäver och grafisk form. Därför känns det helt rätt att placera ordkonstnärerna Annasara Svanteson, som skriver texterna/dikterna och Beth Hansson, som gör den grafiska formen vid deras ord-bord.

Annons

Under oktober månad ställer Annasara Svanteson och Beth Hansson ut i foajén intill Bollnäs bibliotek. Där går det att finna tavlor och muggar med spännande och kreativa ordslingor. De formar gärna runda ord som ordbukett, ordro, ordregn och ord på å.

– Jag kommer på ett ord eller ser ett ord, som Beth gör en bild av, säger Annasara Svanteson.

Hon är utbildad socionom och har jobbat med flyktingar och även inom vuxenpsykiatrin. Hennes brinnande intresse för orden och språket fick en extra skjuts, när hennes son föddes och hon kunde följa hans språkutveckling.

– Utmaningen för mig som grafiker är att jag vill att det ska se rent ut. Det vill vi båda två, säger Beth Hansson.

Hon har pluggat färg och form vid folkhögskolan på Väddö, sedan blev det utbildningar i scenografi och till sminkös och grafisk formgivning. I dag jobbar hon deltid vid estetiska programmet i Bollnäs.

Några sätt att utveckla den alldeles speciella ordkonst de står för är att skapa en kombination av animation och bildspel eller film tillsammans med musik. Det vill de göra. Beth har också planer att göra ett stort tombola-hjul av någon eller några av deras ord-bilder.

Bli förresten inte förvånad om du kommer på dig att gå och leta ord och formulera nya på stan efter att ha sett utställningen. Ordkonst smittar nämligen.

De har även ställt ut på Edsbyns bibliotek i våras.

Mer läsning

Annons