Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsrådet: "Hallen kan vara klar till bandysäsongen 2018"

Det partilösa oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng är entusiastisk till de nya bandyhallsplanerna på SJ-området.

Annons

Läs mer: Här är mannen bakom bandyhallen

Under måndagens kommunfullmäktige passade oppositionsråd Olov Nilsson Sträng på att rikta en uppmaning till sina politikerkollegor att säga ja till bandyhallsplanerna.

Sedan i våras utgör han tillsammans med Johnny Bodin (fd BP) och Kent Hedberg (fd SVP) en egen liten grupp i fullmäktige, de politiska vildarna.

– Vi tycker att de planer som Bollnäs GIF presenterat för oss låter alldeles utmärkta. En bandyhall på SJ-området skapar jobb och tar hand om ett område som vi inte bedömer att kommunen själv kommer att ha möjlighet att utveckla under överskådlig tid, säger Olov Nilsson Sträng.

Fastighetskungen Mikael Andersson har bekräftat att han är bandyhallens stora sponsor. Vad är ditt intryck av honom?

– Jag känner honom inte alls, men jag träffade honom faktiskt för första gången i fredags, när han var på väg till ett möte i kommunhuset. Han verkar vara en trevlig kille som vill hjälpa sin hembygd. Det ska vi verkligen uppskatta.

Har du fått några uppgifter om hur mycket den planerade hallen skulle kosta kommunen i hyra och driftsbidrag?

– Eftersom vi inte fått se någon detaljerad plan än så är det svårt att prata summor. Men det verkar handla om samma typ av hall som var aktuell på Sävstaås, så jag antar att det handlar om ungefär 5-7 miljoner kronor om året.

Olov Nilsson Sträng tror att den föreslagna lösningen samtidigt skulle minska kommunens kostnader för driften av Sävstaås med någon miljon.

– Då är det nere på en nivå som gör att vi tycker det är väldigt intressant. Och då skulle vi dessutom få till två nya konstgräsplaner på Sävstaås.

Läs mer: Bollnäs GIF avslöjar sponsor för hallbygget

Ska klubben via sina sponsorer bekosta de fotbollsplanerna också?

– De ska betala den ena och kommunen den andra. Det finns ett förslag på 5 miljoner kronor i investeringsbudgeten för 2018 för att bekosta den.

Klubbens plan är att inviga hallen på Grillnatta 2017. Vad tror du om det?

– Det är nog lite för optimistiskt. Innan ett bygge kan starta så måste fastighetens detaljplan ändras. Det tar inte så lång tid rent arbetsmässigt, men sedan ska den ställas ut för granskning och så vidare. Går allt riktigt bra så tror jag att hallen kan vara klar till bandysäsongen 2018.

På förra veckans öppna möte på fritidsgården Gumpels sa bandyklubbens sportchef Robert Lindgren att såväl Gumpels som Lokomotiv och Återbrukshyttan ska få vara kvar i sina lokaler även om det blir en bandyhall på SJ-området. Men för att en hall ska få plats måste några byggnader rivas, tror Olov Nilsson Sträng.

– En del av de gamla husen måste bort. Men de står tomma i dag eftersom de är i så dåligt skick, så det tror jag inte att så många skulle bli ledsna över.

Läs mer: Gumpels: "Bandyhall känns osäkert"

Om kommunen skulle sälja marken, vilka garantier har man då för att de nya ägarna inte river fler byggnader än de sagt eller kastar ut nuvarande hyresgäster?

– Man måste dels ha tillstånd för att bygga en lokal, men också för att riva. Så det känner jag ingen oro för. Jag är alldeles övertygad om att bandyklubben kommer att fortsätta föra dialog med de som är på området i dag. De har ju sagt att de vill utveckla området tillsammans med dem, säger Olov Nilsson Sträng.

Vad det kommer att kosta att sanera marken på SJ-området är fortfarande okänt. I fredags skulle en representant för konsultföretaget Sweco ha kommit till Bollnäs för att redovisa preliminära slutsatser av sommarens provtagningar. Men mötet ställdes in på grund av sjukdom och den skriftliga rapporten är inte klar än.

Läs mer: SJ-områdets framtid beror på saneringskostnader

Läs mer: Arenabolaget: "SJ-området har väldigt stora fördelar jämfört med Sävstaås"

Läs mer: Centerpartiet kan vara på väg att svänga om bandyhall

Läs mer: Mörk (V) tror inte på bandy på SJ-området

Läs mer: Nordebo (FP): "Betvivlar att jag kommer bli förförd"

Mer läsning

Annons