Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjliga förslag diskuteras på nytt

Mellan 75 och 90 tjänster försvinner i skolan och förskolan till hösten, när kostnaderna ska minskas.
Samtidigt måste politikerna i barn- och utbildningsnämnden nu ta ställning till gamla sparförslag – som tidigare ansetts otänkbara.

Annons

Vid nämndens sammanträde på onsdagen presenterade förvaltningsekonomerna Åsa Myhrberg och PO Moberg en rad tjänstemannaförslag för att minska kostnaderna.

Att 75–90 tjänster ska bort, innebär att uppskattningsvis 15–20 anställda riskerar uppsägning i slutändan – när visstidsanställda fått sluta, några slutat med särskild avtalspension, andra fortbildar sig i Lärarlyftet och ytterligare några är tjänstlediga.

- Men vi måste hitta fler sparförslag, sade Åsa Myhrberg och nämnde ett antal "favoriter i repris" – tjänstemannaförslag från förra året, som politikerna då ansåg omöjliga att genomföra.

Det handlar om att dra in verksamheter som kommunen inte behöver erbjuda enligt lag – som öppna förskolan, barnomsorg på natten, mat till "15-timmarsbarn" i förskolan, skolskjuts för 6-åringar i förskoleklass och gratis skollunch till gymnasieelever.

De tidigare avvisade sparförslagen skulle ge en besparing på cirka 4,5 miljoner per år, konstaterade tjänstemännen.

- Detta är faktiskt möjligt – annars ser jag stora orosmoln för framtiden, sade förvaltningschefen Jonny Engström. Vi måste fram med fler besparingar.

Utöver minskade lokaler inom skola och förskola – som i bästa fall kan ge besparingar på cirka 6 miljoner i år – presenterades en rad andra "anpassningsförslag" från ekonomerna. Att flytta den egna förvaltningen från stadshuset till tomma skollokaler, gemensamma organisationer för vaktmästare och skolassistenter, matlådor för lärlingar/praktikanter och olika "bromspaket", var några av dem.

Mer läsning

Annons