Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdiskuterat tygstycke i centrum för utställning i Bollnäs

/
  • Slöjan/sjalen står i centrum för en ny utställning vid Bollnäs kulturhus. Kvinnan på bilden har inget med utställningen att göra.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin och skribenten Annica Carlsson Bergdahl ligger bakom en installation/utställning som sätts upp i och vid Bollnäs kulturhus på fredag. I fokus: ett omdiskuterat och politiskt laddat stycke tyg.

Annons

Utgångspunkten för utställningen "Vad är en fri kvinna?" är ett av samtidens mest omdiskuterade klädesplagg: sjalen/slöjan.

Seden där kvinnor täcker håret och delar av kroppen kopplas i dag först och främst samman med islam och muslimsk tradition, men historiskt sett finns den även i andra religiösa och kulturella sammanhang.

Läs också: Tvingades måla över kvinna i slöja

Den dagsaktuella diskussionen blir belyst i utställningen, där några muslimiska kvinnor som bär slöja berättar om vad plagget symboliserar för dem, varför de väljer att bära det och hur de upplever omgivningens reaktioner.

Frågor kring plaggets underliggande betydelse och syfte väcks också. Finns det alltid en religiös botten eller är det mer ett uttryck för kultur och tradition? Är det en symbol för frihet eller förtryck – eller ingetdera?

Läs också: Svår valrörelse för saudiskor

Installationen/utställningen kommer att finnas i kulturhusets foajé, på kulturskolans vägg och i parken utanför kulturhuset. Öppningen sker i samband med rapstjärnan Silvana Imams konsert i kulturhuset fredag 18 december.

Rent tekniskt består utställningen, som är formgiven av Minna Wallin, av foton i storformat samt texter baserade på intervjuer med slöjbärande kvinnor som vanligtvis inte hörs i debatten.

– Det är en utställning som speglar sin tid och vi väljer att visa den eftersom Bollnäs kommer att stå som värd för en större vandringsutställning på samma tema som produceras av Hälsinglands museum under våren. Vandringsutställningen, som ska spegla sjalen/slöjan ur samtida, historiska och teologiska perspektiv, produceras inom ramen för museets projekt "Integration, religion och nya överenskommelser". Med den här utställningen vill vi skapa frågor som vi kan gå vidare med och plocka upp i det kommande arbetet, säger Ylva Dybeck, kulturstrateg i Bollnäs kommun.

Läs också: Opinion: "Jag ser barn som säger att de vill bli självmordsbombare"

Utställningen är producerad av Bollnäs kommun, kulturenheten och Hälsinglands museum, med stöd av Region Gävleborg och kommer att finnas i Bollnäs till och med sista januari nästa år.

– Efter vad som hände i Paris med terrorattacken och den rädsla som idag är rådande över hela världen, så kände vi att det fanns bara ett sätt att agera i detta och det är att våga vara med och ställa frågorna, säger Ylva Dybeck.

Mer läsning

Annons