Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle är en snögubbe med sömnbrist

/
  • Olle Pettersson började med att jobba med VA-frågor i kommunen 1980. Men sedan början av 90-talet är han arbetsledare för gator och vägar.

Olle Pettersson, 62, är kommunens snögubbe.
Det är han som är arbetsledare för snösvängen, en uppgift som inte alltid är särskilt tacksam.
- Ibland blir man bara så trött, säger han.

Annons

Sedan början av 1990-talet har Olle Pettersson arbetat vid tekniska förvaltningen i Bollnäs med ansvar för den operativa skötseln av gator och vägar.

När vi pratar med honom på torsdagsförmiddagen har han varit igång sedan klockan två på natten.

Men tröttheten försöker han skaka av sig. Under kvällen väntar ny beredskapstjänst och under dagen ska jobbet med finröjningen inför nästa dygn planeras. Till råga på allt börjar det också snöa igen.

- Det senaste snöfallet är vinterns hittills värsta. Det kom tre decimeter nysnö och den här gången var det betydligt värre än vid snöovädret i början av januari. Snön var blötare och tyngre nu.

Bara under torsdagsmorgonen fick Olle Pettersson ta emot mellan 20 och 30 samtal från missnöjda villaägare och andra innehavare av fastigheter.

Mycket i samtalen kretsar kring kommunens skyldighet att forsla bort snö eller bryta igenom snövallar som plogats upp på fastighetsägarnas uppfarter.

Det finns rättsfall där det fastslagits att en kommun inte har rätt att lämna kvar snösträngar så att de blockerar infarter eller grindhål. Egentligen har kommunen inte heller generellt rätt att lämna kvar vallar med motiveringen att andra platser prioriteras.

- Men när det kommer stora snömängder går det inte att hinna med. De fastighetsägare som inte skottar själva får vänta tills vi kan göra efterarbetet. Och då kan det ta några dagar innan det är bortkört, säger Olle Pettersson.

- Jag förstår att en del, särskilt de äldre, blir upprörda. Det är många pensionärer som hör av sig och klagar över att snön är för tung, eller för att de inte får tidningen när snön blockerar postlådan.

Bollnäs kommuns tätorter är indelade i 12 plogningsdistrikt.

Läs mer i fredagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons