Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Salo tar nytt avstamp med uppdaterat sound

/
  • Ola Salo är ute på en stor sommarturné. På söndag är det Frelugas tur att få besök av den karismatiske sångaren.
  • Ola Salo har färska solodebuten Wilderness i bagaget.

Han stod på toppen som frontman för ett unikt band. Nu står Ola Salo på egna ben – men med en hel ark i bagaget. På söndag avslutar han Freluga trädgårdsscens säsong.

Annons

Det är svårt – nej, omöjligt – att nämna Ola Salo utan att i samma andetag nämna The Ark. Har man varit karismatisk supersångare i ett av Sveriges allra största och framgångsrika band i modern tid, ja då är det bara så.

Ola Salo får helt enkelt finna sig att förknippas med sitt gamla band under överskådlig tid – så stort är det avtryck han gjorde under de år som han gick på vatten med "Arken".

Sommarens omfattande turné är den första för Ola Salo sedan The Ark lade ner för fyra år sedan. Han erkänner utan omsvep att han inför just den här turnén levt på gamla meriter:

– Ja, till stor del är det ju så. De flesta vet att jag som sångare och musiker har fungerat på stora sommarscener i Sverige, och det är klart att det är en stor anledning att man kan planera en sån här stor turné.

– Jag tror inte att jag hade fått en så stor turné bokad om jag inte haft mitt förflutna i ett av Sveriges mest framgångsrika band. Det är en möjlighet som en annan debutant inte hade fått, konstaterar Salo rättframt innan han kommer in på de prestationskrav han trots allt känner.

– Det finns så klart enorma förväntningar att leva upp till, då The Ark alltid levererade stora konsertupplevelser.

Under sina konserter hittills under sommaren har Salo mixat låtar från färska solodebuten Wilderness med säkra, klassiska kort från The Ark-katalogen. Det är ingen dum strategi, och publiken vid trädgårdsscenen i Freluga kan med andra ord vänta sig en del gamla Ark-pärlor bland de nya sololåtarna.

Det är smart av Ola Salo att använda sig av sitt strålande förflutna – annat vore faktiskt närmast tjänstefel. Samtidigt vill han ta avstamp mot något nytt, något eget. Fullt förståeligt – och smart även det – men verkligen inte det lättaste. För hur går man egentligen vidare från något så självlysande och självklart som The Ark utan att resultatet framstår som en lite blekare upprepning av samma koncept?

Sångaren har sin sam- och framtidsvision klar:

– Ola Salo ska vara minst lika dynamisk, spektakulär och upplyftande som The Ark någonsin var. Samtidigt vill jag skapa något som inte ska gå att jämföra med The Ark. Det ska skilja sig så pass mycket att en jämförelse blir ointressant.

När kände du att det var rätt tid för solokarriären och solodebuten?

– Det var viktigt för mig hitta en helt ny vision, att inte hasta fram en solokarriär. Därför inväntade jag att en vision skulle ta form, vilket hände för ungefär två år sedan. Jag vill göra musik som låtskrivarmässigt inte är helt olik det jag gjorde med The Ark, men mindre gitarrbaserat och med trummor i fokus. Jag använder mig mycket av stråkar och försöker få till en närvarande gospelkänsla. Det är några av elementen i det nya soundet.

Du har sagt att du är allergisk mot musik som inte betyder någonting. Kan du utveckla?

– Mycket musik görs för att tjäna pengar, för att skapa en affär. Det tycker jag blir ihåligt. Jag accepterar att världen ser ut så, men det är inget jag vill hålla på med. Det finns väldigt mycket musik i vår värld idag, mer än någonsin, och jag vill inte göra en enda låt som inte tillför något.

Stjärnan är laddad inför sitt besök i Hälsingland:

– Freluga låter helt underbart! Jag kommer att göra mitt yttersta för att det ska bli en minnesvärd kväll.

Mer läsning

Annons