Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart kring kinesernas ankomst

/
  • Ingrid Hammarberg är starkt kritisk till att Bollnäs kommun inte fått kännedom om den inbjudan som den kinesiska delegationen fått.

Det är oklart hur den kinesiska delegation som kommer till Bollnäs i augusti ska tas emot. Näringslivschef Peter Eriksson har bollat över ärendet till kommunstyrelsens utskott för kultur- och internationella frågor.

- Att det inte tidigare lämnats någon formell förfrågan till kommunen kring besöket är märkligt, anser utskottsordföranden Ingrid Hammarberg (FP).

Annons

När Peter Eriksson för några dagar sedan fick ett brev från inbjudaren Future Position X – med frågan hur Bollnäs ska "hantera sin del av besöket" – tog han kontakt med kommunchef Leopold Stoltz.

De bådas gemensamma slutsats blev, enligt Peter Eriksson, att besöket enbart i mindre grad är direkt näringslivsrelaterat. Främst ses det som ett politiskt besök.

- Visst finns det även näringslivsaspekter med. Men delegationen, som leds av stadens Dezhous borgmästare Cuiyn Wu, vill följa upp de diskussioner om ett fördjupat samarbete som fördes i samband med Bollnäs-besöket i Kina 2009. Det är de uppgifter jag fått, säger Peter Eriksson.

Han hävdar att han först i förra veckan fick kännedom om det kinesiska besöket.

För Cuiyn Wu är det hennes första internationella resa som ordinarie borgmästare i Dezhou. Men de Bollnäspolitiker som var med under besöket 2009 träffade henne redan då. Den gången var hon vice borgmästare.

- Vi har fått veta att den kinesiska gruppen i stor utsträckning vill prata om frågor som berör kultur, ungdomsutbyte, samhällsplanering och miljö, säger Peter Eriksson.

För Bollnäs del fungerar kommunalrådet Marie Centerwall (S) som kommunal regeringschef i egenskap av kommunstyrelsens ordförande. Men den som har den ledande representativa rollen är kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S).

Peter Eriksson har skickat ärendet vidare till intendent Johan Kock, internationella utskottets handläggare på tjänstemannasidan.

Ingrid Hammarberg reagerar mot hur ärendet skötts så här långt.

- I den nuvarande majoriteten har vi inte hört talas om något Kina-besök förrän nu. Det här är inte politiskt förankrat någonstans, betonar hon.

- Att snabbt planera för ett mottagande är inte lätt, särskilt inte i semestertider. Det senaste halvåret har ett utbyte med Kina inte funnits på agendan.

- För oss är detta inte heller någon prioriterad fråga.

Mer läsning

Annons