Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarheter om livsmedelscenter

Det finns många oklarheter kring planerna på ett livsmedelscentrum vid naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå – och ett eventuellt kommunalt bygge för tio miljoner kronor.

Det anser kommunstyrelsen, som beslutat att kommunchefen ska reda ut kommunens ekonomiska och juridiska ansvar för projektet i framtiden.

Annons

Föreningen Hälsingelivs – med centerpolitikern Karin Ånöstam i spetsen – har tillsammans med Nytorpsrektorn Pär Höglund ansökt om att kommunen ska investera tio miljoner kronor i en så kallad pilotanläggning för livsmedelsförädling, fortbildning och forskning i anslutning till skolan.

Investeringen hör ihop med ett treårigt EU-projekt, som Hälsingelivs beviljades 7,4 miljoner kronor till i våras. Och på torsdagen presenterades planerna för kommunstyrelsen av projektledaren Anette Jonsäll – som har stora visioner.

- Vi hoppas det ska bli en anläggning, som folk vallfärdar från hela Sverige och hela Europa för att se, sade hon – och hoppades också på ett snabbt besked:

- Vi har dragit igång projektet och kan få betala tillbaka pengar om vi inte får anläggningen.

Men kommunstyrelsens beslut blev återremiss på ärendet – med uppdrag till kommunchefen att ta fram ett komplett underlag inför ett eventuellt investeringsbeslut till fullmäktigemötet den 25 oktober.

Mer läsning

Annons