Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökande kostnader för socialbidrag

Kostnaden för socialbidrag i Bollnäs kommun ökade från 2008 till 2009. Det visar en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjort.

Annons

SKL har gjort en omfattande jämförelse mellan olika kommuners socialtjänst. Det är Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls samt Älvdalens kommun som är med i studien, som jämför kvalitet och kostnader för individ- och familjeomsorg.

Bland annat har man tittat på hur mycket det ekonomiska biståndet, alltså socialbidragen, kostar per invånare i kommunerna. 2009 var det i Bollnäs 707 kronor per invånare, vilket är över hundra kronor mer än motsvarande siffra 2008 då det kostade 589 kronor per invånare.

Ingegärd Kock, projektledare i Bollnäs kommun, tror att det till stor del kan bero på den ekonomiska krisen.

- Arbetslösheten ökade antagligen under 2009 och då behöver fler bidrag, säger hon.

Något som kan ses som anmärkningsvärt är att nöjdheten bland brukarna är relativt låg i Bollnäs kommun. En som kommer i kontakt med socialtjänsten är till 67 procent nöjd med bemötandet, en siffra som är betydligt högre i Hudiksvall, 81 procent.

Förklaringen till detta kan enligt Ingegärd Kock vara komplex.

- Man måste fundera kring vad det beror på. Kostanden för ekonomiskt bistånd är högre i Hudiksvall än i Bollnäs. Är det då så att en brukare blir mer nöjd med bemötandet om han eller hon får bidrag, medan en som får avslag blir besviken och blandar ihop det med det personliga bemötandet?

Studien ska utmynna i ett verktyg där kommunerna kan mäta och jämföra kvaliteten på individ- och familjeomsorgen.

- Det känns väldigt bra. Förr hade man kostnader på ett ställe och kvalitetsindikatorer på ett annat, nu kopplar man ihop kostnader med kvalitet, säger Ingegärd Kock.

Mer läsning

Annons