Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade siffror för barn som far illa

Antalet anmälningar om barn som misstänks fara illa ökar i Bollnäs och Ovanåker. Större barnkullar och bättre anmälningsbenägenhet pekas ut som orsaker.
– Förr var det fler anmälningar om ungdomar, nu är det yngre barn det gäller, säger enhetschefen Carina Eriksson.

Annons

Länets socialtjänster har tillsammans med Region Gävleborg fört statistik och sammanställt antalet anmälningar om misstanke att barn far illa. Den visar att antalet anmälningar har ökat med 57 procent under perioden 2009 till 2014.

I Bollnäs kommun har antalet anmälningar ökat från 468 år 2009 till 584 förra året. En ökning med 25 procent. I Ovanåker är ökningen hela 104 procent. Men där har antalet anmälningar ökat från låga 84 stycken 2009 till 171 under 2014, vilket får en dramatisk effekt i procent.

Carina Eriksson, enhetschef för Bollnäs kommun barn- och familjeenhet (en del av Socialförvaltningen), har märkt att anmälningar kring barn som far illa ökat.

– Vi har större årskullar med mindre barn nu och då är det naturligt att antalet anmälningar också ökar, säger hon.

Enligt kommunens egen statistik ligger det totala antalet orosanmälningar på ungefär samma nivå som tidigare år.

– Men det har blivit en målgruppsförskjutning. Förr var det fler anmälningar om ungdomar, nu är det yngre barn det gäller, säger Carina Eriksson.

Även i Ovanåker märks ökningen av. Det berättar Individ- och familjeomsorgens verksamhetschef Monica Liljemark. Nu ska de öka samarbetet mellan kommunens verksamheter för att bli effektivare.

– Vi ska bli bättre på att hitta barn som far illa och kunna ge ett adekvat stöd till dem med hjälp av skolan, säger hon.

Enligt Monica Liljemark kan en del av anmälningarna kopplas till en ökad medvetenhet och högre anmälningsbenägenhet.

– En anmälan kan komma från till exempel psykvården, som är skyldig att anmäla om en förälder tagits in för vård. Polisen måste också anmäla vid en rattfylla, så att vi kan kolla om det är någon fara för den misstänktas barn.

Att någon anmäler misstanke om att ett barn far illa betyder inte att det finns ett faktiskt missförhållande.

– Det är bra att vi får in anmälningar, då tar vi reda på hur det står till. Sedan betyder det inte att det alltid är ett barn som far illa, säger Monica Liljemark.

Enligt Region Gävleborg handlar anmälningarna oftast om misstankar kring olika brister i barnens hemförhållanden. Det kan vara bristande omsorg, våld eller relationsproblem i familjen.

Region Gävleborg skriver i sin rapport att ökningen av antalet anmälningar kan vara ett resultat av att fler instanser och personer bli­vit medvetna om anmälningsplikten, men det kan också handla om att fler barn och unga behöver stöd.

Läs även:

Hudiksvall: Samverkan för att upptäcka när barn far illa

Mer läsning

Annons