Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om "byggnad för handel" på torget

En byggnad för handel på Brotorget, ska inte ingå i direktiven för den grupp som ska ta fram förslag till en långsiktig lösning för torget.
Det beslutade en knapp majoritet i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons

Samtidigt som Brotorget i Bollnäs centrum nu ställs i ordning provisoriskt, har en politisk styrgrupp tillsatts för att arbeta med den långsiktiga utformningen. Den leds av kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) och har sammanlagt sju ledamöter från majoriteten och oppositionen.

Målet för utredningen är att Brotorget ska vara en mötesplats och ett levande torg för medborgare i alla åldrar – och medborgarna ska involveras i styrgruppens arbete. Det var politikerna i fullmäktige eniga om.

Ingen hade heller några invändningar mot att gruppen ska belysa förutsättningarna för vattenspel/Snoddasrelief, torghandel, Snoddaståg med hållplats samt scen, uteservering, sommarcafé och byggnad – som fanns på det gamla torget.

Debatt blev det däremot när Åsa Äng Eriksson (M) ville ha med formuleringen byggnad för handel.

Det ansåg Stefan Permickels inrymdes i "byggnad" – något som det fanns olika åsikter om:

- Handel på Brotorget är överspelet. Vi i Folkpartiet är väldigt tydliga med att torget ska vara ett torg och att det inte ska bara något handelshus där, sa Ingrid Hammarberg.

Olle Nilsson Sträng (BP) undrade vem som egentligen styr i kommunen – och Permickels preciserade att det inte ska vara något handelhus av den typ "som minst två aktörer misslyckats med" på torget.

- Men det behövs en avgränsning mot Nygatan och det kommer säkert förslag i styrgruppen om en byggnad för handel där, sa han.

Åsa Äng Eriksson höll fast vid sitt förslag att "byggnad för handel" borde finnas med i förutsättningarna som ska belysas – men i en votering, där de tre Sverigedemokraterna avstod från att rösta, blev hennes förslag nedröstat med siffrorna 22–19.

Mer läsning

Annons