Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig tingsrätt friar storebror för misshandel

I juni förra året larmades polis till en lägenhet i Bollnäs där ett bråk mellan två bröder spårat ur.

Annons

Båda bröderna var rejält tilltufsade och den yngre av dem blödde från ett skärsår på bålen. Den 20-årige storebrodern greps, anhölls och åtalades för grov misshandel.

Åklagaren menade bland annat att han slagit sin minderårige bror med en innebandyklubba och skurit honom med en kniv eller annat vasst föremål.

Men tingsrätten friar storebrodern helt. Även om han rent objektivt har utövat våld som motsvarar misshandel av normalgraden så rör det sig enligt rättens mening om nödvärn.

Inga blodrester påträffades på den kniv som polisen beslagtog från lägenheten. Det kan därför inte uteslutas att brodern skurit sig på något i samband med att bröderna tumlat runt under bråket. Även om storebrodern höll en innebandyklubba i handen under delar av bråket har det inte kunnat styrkas att han utdelat några slag med den.

Eftersom upprinnelsen till slagsmålet ska ha varit att storebrodern försökt stoppa ett bråk mellan två av sina yngre bröder och att han själv fått ta emot ett stort antal slag anser tingsrätten att han har handlat i nödvärn.

Därmed ska våldet betraktas som brottsligt endast om det är uppenbart oförsvarligt – vilket tingsrätten inte anser att det varit.

En av tingsrättens nämndemän ville dock att storebrodern skulle dömas till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel av normalgraden.

Åklagaren har fram till den 15 juli på sig att överklaga domen.

Mer läsning

Annons