Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt läge utreds för lokstall

/
  • Banverkets verksamheter och spår, i och intill östra lokstallet i förgrunden på bilden, behöver flyttas – om visionen om en ny stadsdel på gamla SJ-området ska bli verklighet.

Vad skulle det kosta att bygga upp en ny anläggning med järnvägsspår, lokstall, lager, verkstad och kontor i Häggesta i Bollnäs – och flytta verksamheten från lokstallsområdet vid Järnvägsgatan?

Det ska ett konsultföretag nu utreda åt kommunen.

Annons

I december antog kommunfullmäktige en viljeinriktning för det gamla SJ-området i centrala Bollnäs. Visionen handlar om en ny stadsdel med bland annat en bandy- och evenemangsarena, skejthall, handel, restauranger och tjänsteföretag.

Den västra delen av området – mellan Lidl och Norra stambanan – köpte kommunen av företaget Bollbro förra året. Men visionen gäller hela området, där Banverket är en av ägarna i dag.

- En grundläggande förutsättning för att kunna utveckla området, är att Banverkets järnvägsspår mitt i området – och deras verksamheter i byggnaderna vid Järnvägsgatan – flyttas, säger kommunstyrelsens samhällsplanerare Göran Unger.

Han har nu anlitat konsultföretaget Vectura i Borlänge, som ska göra en grov kostnadskalkyl för en flytt av Infranords (tidigare Banverket Produktion) verksamhet i området – till ny anläggning mellan Orsabanan och Norra stambanan, söder om Bollnäs centrum. Den tänkta tomten ligger på mark som kommunen äger.

- Vi vill veta om läget är lämpligt för verksamheten – och vilka pengar det handlar om i så fall, säger Göran Unger. Det blir ingen djupare utredning, mera för att vi ska få en "hint" om kostnaderna och se om det här är värt att jobba vidare med.

Mer läsning

Annons