Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp om friskola på Nytorp

Under nästa vecka hoppas Skolinspektionen kunna ge besked om det kan bli en friskola på Nytorp i Arbrå till hösten – trots avslagsbeslutet för en månad sedan.

Annons

Det blev underkänt på många punkter, när Skolinspektionen i slutet av oktober avslog ansökan om att få driva naturbruksgymnasiet Nytorp som friskola – när Bollnäs kommun avvecklar utbildningen i kommunal regi.

Bakom ansökan stod företaget Naturlära i Hälsingland AB, med lokala entreprenörer på livsmedelsområdet som delägare. Skolinspektionens samlade bedömning var att företaget "inte hade förutsättningar att följa de föreskriver som gäller för den sökta utbildningen".

Företagets vd Karin Ånöstam och övriga styrelsen gav dock inte upp, utan har lämnat in en begäran om omprövning av beslutet – utifrån de nya förhållanden som gäller nu, jämfört med när ansökan om friskoletillståndet lämnades in i januari. Bland annat har en ny ekonomisk kalkyl har tagits fram.

Under nästa vecka hoppas juristen Patrik Levin på Skolinspektionen komma fram till ett beslut:

- Tumregeln för en omprövning är att det snabbt och enkelt ska kunna bedömas att allt är okej, när man jämför kompletteringarna med bristerna i avslagsbeslutet.

Om jämförelsen faller på en enda punkt, så kan avslagsbeslutet inte ändras, påpekar Patrik Levin.

Mer läsning

Annons