Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytorps drift garanteras i ett år

Naturbruksgymnasiet vid Nytorp drivs vidare i minst ett år till. Det kan också komma att ske i kommunal regi under hela nästa läsår.
- Det innebär även ett nytt intag i årskurs ett i höst, säger Jan Lahenkorva (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

De nya signalerna om att kommunen kvarstår som huvudman ytterligare en tid kom vid kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen.

Nu föreslås också att barn- och utbildningsnämnden får ekonomisk kompensation för att täcka naturbruksgymnasiets underskott fram till att friskolespekulanterna eventuellt tar över.

- Det innebär att inga andra delar av vår förvaltnings verksamhet drabbas av Nytorps minus, säger Jan Lahenkorva.

Det handlar om en typ av tilläggsanslag, även om det hellre talas om en ekonomisk garanti.

- Vi vet inte hur mycket som kommer att krävas i tillskott. Men den första bokslutsprognosen för i år pekar på 1,8 miljoner kronor i underskott för 2011, säger Jan Lahenkorva.

Den företagsgrupp som vill överta skolan har ansökt om tillstånd hos Skolinspektionen för att få driva den från 1 januari 2012. Men Jan Lahenkorva tror att en övergång sker först till höstterminen samma år.

- Det känns mer logiskt. När andra friskolor bildats har de också startat under höstterminen.

Men de pågående förhandlingarna med friskolegruppen fortsätter den närmaste tiden.

Till grund för diskussionerna finns nu också den värdering som gjorts kring ett marknadsmässigt försäljningspris för Nytorp. Totalt landar den på drygt 35 miljoner kronor, fördelat på 20,4 miljoner för skogs- och åkermark, 10 miljoner för byggnader, 4,6 miljoner för lantbruksmaskiner och 800 000 kronor för djurbesättningen.

Mer läsning

Annons