Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytorp ekonomisk börda

/

Naturbruksgymnasiet Nytorp har gått med miljonförluster ända sedan kommunen tog över driften.

Nu höjs röster för att något måste göras.

– Hittar vi ingen väg ut, måste vi göra något radikalt, säger Jan Lahenkorva (S).

Annons

Sedan kommunen tog över driften av Nytorp 2006 har skolan gått minus med mellan 2,9 och 2,5 miljoner kronor. Resultatet för 2010 ser ut att bli omkring 2 miljoner kronor minus.

Samtidigt dras barn- och utbildningsnämnden med stora ekonomiska problem och beräknas avvika mot ramen med totalt 25 miljoner kronor.

– Nytorp är en viktig del av problemet som vi måste ta tag i ordentligt. Det går inte i längden och kan inte fortsätta, säger Olle Nilsson Sträng (S).

Enligt skolans ledning beror en stor del av underskottet på vikande elevunderlag. Dessutom kräver verksamheten en viss storlek på personalstyrkan, för att fungera som ett lantbruk.

– Nytorps dilemma är att de antingen måste öka antalet elever, eller ändra inriktning, säger Jan Lahenkorva, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Inom nämnden och förvaltningen arbetar de med att se över Nytorps ekonomi. Till exempel undersöker de möjligheten att förlägga Hälsingelivs och provköket dit, och på så sätt kunna driva en restaurang- och livsmedelslinje där.

Ett alternativ är också att se över prisbilden gentemot andra kommuner som nyttjar utbildningen. Övriga hälsingekommuner betalar per elev enligt en riksprislista, med 6 procents rabatt.

– Vi måste kanske se över vilket pris vi ger. Att sälja en utbildning för mindre än självkostnadspriset är inte speciellt smart, säger Lahenkorva.

Mer läsning

Annons