Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskriven musik till minne av de döda

/
  • Inge Wortzelius har skrivit en dödsmässa, Requiem, som uruppförs i Bollnäs kyrka av Bollnäs kyrkokör, orkester och solist den 15 november.
  • Krister St. Hill är barytonsolist i Faurés Requiem.

November närmar sig och på begravningsplatserna tänds ljus nu i helgen för att minnas alla döda anhöriga. I kyrkorna spelas också olika mässor för de döda, Requiem. I år framförs tre dödsmässor i Hälsinglands kyrkor. I Bollnäs kyrka uruppförs ett Requiem av Inge Worzelius, ledare för Bollnäs kyrkokör.

Annons

– Ända sedan jag skrev en kantat inför Bollnäs kyrkas öppnande 1993 har jag haft idén att skriva något större verk, berättar Inge Wortzelius.

Men åren har gått och materialet har blivit liggande. Tanken från början var inte att det skulle bli en dödsmässa. Det växte fram med tiden.

– Jag har tillägnat verket mina föräldrar, berättar han.

Nu har han skrivit klart och repetitionerna med Bollnäs kyrkokör och orkester är i full gång. Den 15 november framförs hans Requiem i Bollnäs kyrka. Och det blir samtidigt ett sorts avsked, den 1 april går organisten, körledaren och kompositören i pension.

Inge Wortzelius mässa bygger helt på texten i den franske kompositören Gabriel Faurés Requiem från 1890.

– Jag började att skriva ner texten, men sedan gällde det att lägga undan noterna och komma så långt bort från Fauré som möjligt. Min musik är helt annorlunda, förklarar Inge Wortzelius.

Hans Requiem är i högsta grad sångligt, precis som Faurés, och tar ungefär 30-40 minuter att framföra. En orkester på 15 musiker, med stråkar och blåsinstrument är hopplockad och som solist medverkar Marie-Louise Nilsson tillsammans med kören som består av ett 40-tal sångare.

Sanctus, den tredje satsen i verket, var den första han tonsatte. Det var redan innan han bestämt sig för att skriva ett helt verk för kör och orkester.

– Sanctus kan nämligen användas i en vanlig mässa, förklarar Inge Wortzelius.

Sju satser innehåller hans Requiem, och här har han kunnat återanvända en del melodier han komponerat sedan han var ung. Varje sats har sitt eget tema.

Bollnäs kyrkokör har tidigare framfört Faurés Requiem, som körledaren är väldigt förtjust i. Däremot inte Mozarts Requiem, det kanske mest kända, och även betydligt större verket.

– Jag tycker Mozarts mässa är rätt tråkig, konstaterar Inge Wortzelius.

Till skillnad från Fauré eller Mozart, har Inge Wortzelius inga stora förhoppningar om att hans nyskrivna Requiem ska uppföras fler gånger än under uruppförandet.

– Nej, det är osannolikt. Men det gör inte så mycket, för mig är det arbetet inför konserten som är mest spännande.

Pensioneringen i april ser han fram emot, då blir det tid över till den stora hobbyn släktforskning, och tid att läsa böcker. Fram till dess återstår några framträdanden i kyrkan, inte minst under julen.

Men Requiem blir hans stora avsked till kören och till Bollnäs församling, där han arbetat sedan 1989.

Läs mer om Bollnäs kyrkokör här

Mer läsning

Annons