Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggd damm i Lilltjäraån stoppar fisken

/
  • Med nuvarande vattenstånd omöjliggör den nya tröskeldammen i Lilltjäraån fiskevandring, säger Sture Svensson, kassör i Hanebo–Segersta fiskevårdsförening.

För bara några veckor färdigställde Fortum den nya tröskeldammen i Lilltjäraån.
Reaktionerna på bygget har inte låtit vänta på sig.
- Enligt all samlad fiskevårdskunskap är dammtröskeln felbyggd. Som det nu ser ut kan fisken inte vandra från Bergviken och upp i Lilltjäraån. Vi kräver att dammen byggs om, säger Sten-Björn Sköld, ordförande Hanebo–Segersta fiskevårdsförening.

Annons

Enligt vattendomar har Fortum skyldighet att underhålla dammar i "sina" områden. Den aktuella dammen i Lilltjäraån ligger ett sådant område. Anledningen till ombyggnaden är att den gamla tröskeldammen säckat ihop på mitten.

Det hade i och för sig inte fiskarna någonting emot, för då kunde de simma fram och tillbaka hur de ville mellan Bergviken och Lilltjäraån.

Men det var ingen som brydde sig om vad fiskarna tyckte.

Fortum har inte gjort något fel, vilket alla inblandade poängterar. Kraftbolaget har gått de rätta vägarna och följt den vattendom som ligger till grund för bygget.

- Men vattendomen är från 1957 och sedan dess har ju utvecklingen gått framåt, även fiskevården. Så att hänvisa till vattendomen är byråkrati utan dess like, säger Sten-Björn Sköld.

- Fortum hade undvikit denna, som vi inom fiskevårdsföreningen ser det, miljöskandal om de tagit kontakt med oss innan arbetet påbörjades.

Samtidigt tar Sten-Björn Sköld på sig en del av att det blev som det blev.

- Vi skulle väl ha varit mer alerta från början, säger han.

- Vi får nog också ta på oss en del, men det är inte så himla lätt att se alla tekniska detaljer på en ritning, säger Christer Örn på länsstyrelsen.

Även Katarina Erelöf, miljösamordnare på Fortum, kryper delvis till korset.

- Hade vi fått en hint om hur fiskevårdsföreningen ville att dammen skulle se ut hade vi förstås tittat på det, säger hon.

Hanebo–Segersta fiskevårdsförening har sammanställt en skrivelse och ställt till bland annat Fortum. Katarina Erelöf har i dagarna tagit del av skrivelsen och även agerat.

- Jag har pratat med vår fiskerikille, Marco Blixt. Han kommer att ta kontakt med Sten-Björn Sköld och förhoppningsvis kommer vi fram till en bra och smidig lösning.

Även Christer Örn tror på ett sådant scenario.

Det skulle kunna betyda att Sten-Björn Sköld får som han vill ha det, det vill säga en damm som är formad som ett V, med spetsen uppåt, i riktning Lilltjäraån.

En sådan konstruktion ger rätt förutsättning för fiskevandring, även vid ett litet vattenflöde.

Mer läsning

Annons