Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utmaningar och möjligheter för framtidens föreningar

/
  • Torbjörn Svensk berättar om projektet
  • Pia Hillgren, från SISU Idrottsutbildarna och Torbjörn Svensk, projektledare för integration genom föreningslivet.

Föreningslivet står inför nya utmaningar. Under onsdagskvällens seminarium, Framtidens idrottsförening, på kulturhuset i Bollnäs diskuterades nya samarbetsformer och vikten av att synas som förening.

Annons

– I korta drag var syftet med seminariet att belysa vilka utmaningar och möjligheter som föreningarna har i dagens samhälle, säger Torbjörn Svensk, projektledare för integration genom föreningslivet.

Under kvällen pratade bland annat Pia Hillgren, från SISU Idrottsutbildarna om vilka trender som kan komma att påverka föreningslivet i framtiden. Trender som bland annat pekar på att de friska pensionärerna kommer att vilja delta och engagera sig, samtidigt som vi i Sverige blir allt mer individualiserade.

Läs mer: Spela ni, flickor – men bara för skojs skull

Hur de ska bemöta dessa trender var någonting som diskuterades mellan representanterna från de elva föreningar som kommit till seminariet. En fråga som diskuterades flitigt var föreningarnas sätt att hantera mottagandet av nyanlända.

Bollnäs simsällskap driver i dag tillsammans med Bollnäs kommuns flyktingverksamhet ett projekt som heter "Integration genom föreningslivet". Under seminariet så berättade Torbjörn Svensk om projektet.

– I den här gruppen har vi bland annat försökt komma fram till vad vi skulle kunna göra för att få med oss fler personer in i föreningslivet, säger han.

Läs mer: En bra väg in i samhället

Det handlar framför allt om att skapa ett sätt att förklara hur föreningslivet i Sverige fungerar i kombination med att hitta kompetenta ledare som kan ta hand om grupperna.

– Vi måste synas, förklara och visa att vi finns. Att förstå hur medlemsavgifter, schemat på hur kiosken ska skötas och betydelsen av tider är inte helt enkelt för de som precis har kommit hit, säger Torbjörn Svensk.

Axel Arvidsson, enhetschef för Bollnäs kommuns flyktingmottagning berättar under seminariet om olika aktiviteter som har startats upp i samband med det här projektet. Bland annat så har föreningarna fått möjlighet att presentera och visa upp sina idrotter vid olika tillfällen under året.

Läs mer: Fotbollsglädje och framtidsdrömmar

I Sverige tappar allt fler föreningar medlemmar, någonting som även föreningarna i Bollnäs har känt av. Därför är det extra viktigt att de hittar ett sätt där de kan fånga upp nya och nyfikna aktiva.

Kanske blir seminariet en start på ett större samarbete mellan de olika föreningarna där de kan utbyta kunskap och erfarenhet.

Mer läsning

Annons