Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya spekulanter på Nytorp i Arbrå

/
  • Bengt-Emil Andersson från Hudiksvall lämnade sitt anbud till Palle Westling i stadshuset i Bollnäs.
  • Sigrid Bergåkra vill utveckla Nytorp tillsammans med sina bröder.

I går gick anbudstiden ut för lantbruksfastigheten Nytorp i Arbrå, som kommunen ska sälja.

Minst två anbud har kommit in – ett från Hudiksvallsföretagaren Bengt-Emil Andersson och ett från en ny intressent. - Jag och mina bröder vill utveckla landsbygden här uppe, säger Sigrid Bergåkra.

Annons

Sigrid Bergåkra är tävlingsryttare, uppfödare, instruktör och tränare med eget ridhus i Simeå norr om Arbrå. I familjeföretaget ingår också en arrandegård i Sörmland, som en av bröderna sköter – och den andre brodern arbetar med köttdjur och hästar hemma på gården Bergåkra.

Hon och bröderna har nu lagt anbud på Nytorp – där kommunen har ansvar för naturbruksutbildning fram till sommaren 2012 – och planerar för ett fastighetsbolag, där centerpolitikern Karin Ånöstam eventuellt kommer med.

- Jag tog kontakt med henne för att diskutera ett samarbete, säger Sigrid Bergåkra – som arbetar som tränare på Nytorp en dag i veckan.

Karin Ånöstam är vd i företaget Naturlära i Hälsingland, som är det enda företaget med chans att få tillstånd för en friskola på Nytorp redan hösten 2012. En förutsättning är att Skolinspektionen omprövar sitt tidigare avslagsbeslut.

- Naturlära har lagt ner ett otroligt bra grundarbete och vi ser en chans att göra en komplett lösning som hela samhället mår bra av – samtidigt som det blir ett uppsving för näringen, säger Sigrid Bergåkra.

Hon vill utveckla Nytorp till en modern hästanläggning i en bransch där det nu är lågkonjunktur:

- Man måste gasa för att ta sig uppför backen. Jag har otroligt bra kontakter inom svensk ridsport och känner att jag har bra på fötterna för att driva och förnya skolan.

Bengt-Emil Andersson från Hudiksvall – som själv är en före detta Nytorpselev – anmälde sitt intresse för Nytorp redan i våras. På fredagsmorgonen åkte han till Bollnäs för att lämna in ett anbud från familjeföretaget B Andersson Bil i Hudiksvall AB, som också äger hyresfastigheter.

- Om jag får köpa Nytorp tänker jag bosätta mig i Arbrå, säger han. Och ambitionen är att driva friskola där – men det är ju inte möjligt förrän tidigast hösten 2013. (Ansökningstiden för tillstånd till dess går ut den 31 januari 2012).

Om det inte blir friskola, vill han driva Nytorp som ett lantbruksföretag med närproducerade varor:

- Min ambition är att ta över lantbruket sommaren 2014, eftersom kommunen vill hyra tillbaka mark och lokaler för naturbruksgymnasiet fram till dess.

Mer läsning

Annons