Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för skolskjutsar upprör

/

Vid skolstarten imorgon torsdag får elever i Bollnäs kommun bara skolskjuts till den närmaste kommunala skolan. Den som väljer en annan skola, frånsäger sig rätten till skolskjuts, det beslutade barn- och utbildningsnämnden den 24 juni.

Annons

Det är sista veckan av sommarlovet och då brukar telefonerna gå varma på barn- och utbildningsförvaltningen. De flesta samtal berör allmänna frågor inför skolstarten, men i år är ämnet också indragna skolskjutsar.

- Jag förstår att många tycker att det varit lite kort om tid. I februari när föräldrar och elever fritt fick välja skola var reglerna så att alla fick skolskjuts till valfri skola, om avståndet krävde det. I slutet av juni togs det bort och nu försöker vi förklara "principbeslutet", säger Eva Eklund.

Den rådande lågkonjunkturen gör att Bollnäs kommun måste hålla lite extra i slantarna. Dessutom ska barn- och utbildningsnämnden spara 32 miljoner kronor. Därför beslöt politikerna att enbart erbjuda skolskjuts till den närmaste kommunala skolan. De som väljer en annan skola måste betala för busskortet själva. Indragen skolskjuts kan ge en besparing på upp till en miljon kronor.

- Jag gissar att 150–200 barn berörs. Vi har skickat närmare 200 brev till de som blir utan skolskjuts, säger Eva Eklund.

Men det kommer att finnas undantagsregler som politikerna kommer att fastställa i nämnden nästa vecka.

Barn- och utbildningsnämndens möte hålls den 26 augusti.

Fotnot: Elever som ska gå på Lust & Lära har beslutat att alla elever där som uppfyller kraven för skolskjuts ska få ett busskort från skolan.

Mer läsning

Annons