Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya polisenheter till Bollnäs och Söderhamn – 18 nya tjänster skapas

/

Två nya polisenheter hamnar i södra Hälsingland 2016. Det innebär nio nya tjänster till Söderhamn och lika många till Bollnäs.

Annons

I Söderhamn kommer en bedrägerirotel med åtta anställda och en enhetschef att bildas. Enhetschefen presenteras under de närmaste dagarna och börjar sitt arbete redan 1 januari.

– Sedan kommer rekryteringarna att ske därifrån, målet är att enheten ska vara igång till sommaren, säger Rickard Eriksson, kriminalkommissarie och gruppchef för utredningsavdelningen i Hälsingland.

Läs också: Polisen saknar kunskap om IT-brott

Någon specialiserad bedrägerirotel har inte funnits hos Gävleborgspolisen tidigare.

– Vi ser att större bedrägerier ökar nästan lavinartat och det kräver rejäl kompetens hos utredarna, eftersom det är komplicerade ärenden, säger Rickard Eriksson.

Polisen öppnar här även för att söka kompetens även utanför poliskåren:

– Vi är intresserade av att få in civil personal, personer som är duktiga på redovisning och ekonomi.

Läs också: Hon är Bollnäs och Ovanåkers kommunpolis

Bollnäspolisen kan också räkna med en ny enhet från januari 2016, enligt Rickard Eriksson.

– Det handlar om en enhet med fyra tjänster för grova brott och fyra tjänster för familjevåld, ledd av en enhetschef. Förslaget är att den här enheten ska hamna i Bollnäs och allt tyder på att det blir så.

Grova brott och familjevåld har särskilda enheter i Gävle sedan tidigare. Den nya enheten i Bollnäs ska fungera som en förstärkning till dessa.

– Statistiken visar att Hälsingland har nästan lika många fall av grova brott och familjevåld som Gästrikland, det motiverar att vi har personal även här. Sedan vill vi korta resvägarna för målsägande i de här ärendena och då ligger Bollnäs bra till geografiskt.

Läs också: Polischef satsar på Gävleborg – 11 nya poliser till regionen

För familjevåld finns även ett barnperspektiv som Rickard Eriksson framhåller särskilt.

– Det är inte rimligt att barn ska behöva sitta och åka ända från exempelvis norra Hälsingland till Gävle, de blir ju helt slut innan de ens är framme.

Med en enhet i Bollnäs blir resvägarna kortare. Rickard Eriksson berättar dessutom att målsättningen är att Bollnäs ska göra som Gävle och skapa ett så kallat barnahus, där barn som blivit utsatta för våld eller övergrepp kan förhöras i en trygg och välkomnande miljö.

Vad kommer de nya enheterna att betyda för polisarbetet i södra Hälsingland?

– Framförallt får vi en resurs som gör att vi kommer att kunna utreda de här typerna av ärenden snabbare.

En del av anledningen till att de nya enheterna läggs här är också att få fler poliser intresserade av att jobba i Hälsingland, säger Rickard Eriksson.

– Vi försöker bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda utvecklingsmöjligheter, för att poliser ska vilja stanna kvar i Hälsingland. Sen gäller det också att vara attraktiv utanför vårt län, till exempel för poliser som kanske vill söka sig tillbaka till Hälsingland, och då kan sådana här tjänster vara väldigt bra att ha.

Läs också: Så ser polisens organisation ut i Hälsingland

Mer läsning