Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya motorvärmare för pendlare på gång i Kilafors, Arbrå och Vallsta

/
  • Motorvärmaruttagen vid stationerna i Kilafors, Arbrå och Vallsta har monterats ned och ersatts med träpinnar.

De motorvärmaruttag för pendlare som för snart ett år sedan sattes upp vid tågstationerna i Kilafors, Arbrå och Vallsta blev ingen större succé. Nu har stolparna dessutom monterats ned igen.

Annons

– Men inom 14 dagar räknar vi med att de sitter uppe igen, säger Kjell Sundström vid kommunens gatuenhet.

Stolparna har varit på restaurering. Det är apparaturen för att ställa in tiderna som har bytts ut. Betalsystemet i stolparna var ur funktion och enligt en pendlare från Vallsta har det varit problem med funktionen redan från början.

– Det var krångligt att stå och knappa in tiderna och med flera moment kändes det onödigt komplicerat, säger hon.

Det var den 16 januari i fjol som stolparna togs i bruk. På stationen i Vallsta sattes det upp åtta motorvärmaruttag, i Arbrå fjorton och i Kilafors fyra stolpar.

Läs också: Värme till pendlarna

Tanken var att pendlare med X-tåget skulle kunna använda dem. På varje station finns dessutom två laddstolpar för elbilar.

Nu kommer inställningen av tiden på motorvärmarna att ske på ett nytt sätt och stolparna kommer också att ha fler funktioner.

– De blir både laddstolpar för långtidsladdning av elbilar och motorvärmaruttag, berättar Kjell Sundström.

Läs även: Insändare: Laddstationer behövs

Det nya betalsystemet kommer man att sköta med en app som man laddar ner till mobilen och via den kan man dels att se vilka stolpar som är lediga redan innan man kommer dit och dessutom ställa in tiden utan att behöva gå ut ur bilen.

– Det tidigare systemet var lite för krångligt och det var heller inte roligt att behöva stå ute i en snöstorm och knappa in på stolparna, säger Kjell Sundström. Appen är dessutom bra för att man kan ändra tidsinställningen via mobilen om man sitter på ett tåg som har blivit försenat.

– Jag hoppas att folk kommer att kunna hantera det nya systemet bättre, säger han och fortsätter: Tanken är att vi ska vidareutveckla det här med stolpar även vid Bollnäs Resecenter.

Läs också: Bil på parkering började brinna

Mer läsning

Annons