Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya medel till kulturkvarter

/

Ombyggnaden av kulturkvarteret i Bollnäs bör få 17 miljoner kronor i utökad budget utöver tidigare anslagna 52 miljoner. Det föreslår tekniska nämnden.

Följs förslaget omdisponeras 8,8 miljoner kronor från andra anslag.

Annons

De spektakulära fördyringarna till trots ansåg tekniska nämnden vid sitt möte på måndagen att om- och tillbyggnaden i kulturkvarteret vid Folkets hus bör fortsätta som planerat.

Men för att klara finansieringen krävs alltså mer pengar.

Tekniska nämnden föreslår kommunstyrelse och kommunfullmäktige att dels 8,8 miljoner flyttas från andra investeringar, dels att 8,2 miljoner kronor tillförs genom tilläggsanslag.

De omdisponeringar som föreslås är dessa:

• 4 miljoner tas från ett anslag som gäller kommunala insatser vid Brotorget.

• 3 miljoner anvisas från den tidigare planerade inglasningen mellan en galleria och Åhléns.

• 1,8 miljoner överförs från det projekt som avser ombyggnad av Stadshustorget.

Centerns Thomas Backan och Socialdemokraternas Anita Blomqvist pläderade hårt för den lösningen.

- Den projektering som gjordes inledningsvis var svag, men som teknisk nämnd har vi mest en utförarroll. Det är ju kommunstyrelse och kommunfullmäktige som ger oss i uppdrag att hitta en lösning, framhöll Thomas Backan.

Moderate ersättaren Jan Åbjörn hade ingen annan åsikt i sig. Men han ifrågasatte att tills vidare ta pengar från Stadshustorget.

- Med tanke på hur det ser ut på Brotorget har vi alla skäl att snabbt fullfölja ombyggnaden av torget vid stadshuset, ansåg han.

Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson upprepade sitt partis tidigare hårda kritik mot projektet i kulturkvarteret. Han noterade också att ombyggnaden för en restaurang inte ligger med i de nya anslagen.

- Kommunen har inte råd att gemomföra detta. Barn, skola och äldreomsorg är viktigare än att kulturkvarteret färdigställs, hävdade Henrik Olofsson, som också reserverade sig.

Mer läsning

Annons