Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tåganläggning kan byggas i Bollnäs

/
  • Samhällsplaneraren Göran Unger tror på en byggstart 2011 eller 2012 om finansieringen och planändringarna löser sig.

En ny anläggning för Trafikverkets räkning i Häggesta skulle kosta 40–50 miljoner kronor att bygga. Men de fysiska och tekniska förutsättningarna finns.

- Löser sig finansieringen och planändringarna skulle byggstarten kunna ske 2011 eller 2012, säger samhällsplaneraren Göran Unger vid kommunstyrelsekontoret.

Annons

Sedan i vintras har konsultföretaget Vectura och Bollnäs kommun utrett förutsättningarna för att bygga en ny anläggning med järnvägsspår, lokstall, lager, verkstad och kontor i Häggesta.

Det handlar om en placering nära Tuppz-företagen, men på Norra stambanans västra sida.

Den nya anläggningen kommer – om den blir verklighet – att ersätta Trafikverkets och Infranords (före detta Banverket Produktions) nuvarande lokaler i gamla lokstallarna och kontorsbyggnaden vid Järnvägsgatan.
- Om idéerna kring ett innovations- och upplevelsecenter i en ny stadsdel ska kunna genomföras vid gamla SJ-området så kan inte Trafikverket och Infranord stanna i de östra lokstallarna, säger Göran Unger.

Kommunen och Vectura ser inga byggmässiga hinder för att uppföra den nya anläggningen.

Det berörda området för nybygget är 2,6 hektar stort och omfattar totalt 800 meter nya järnvägsspår, 300 kvadratmeter lokstall, 160 kvadratmeter verkstad, 700 kvadratmeter kontor och 950 kvadratmeter lager och förråd.
Stötestenen kan bli finansieringen.

Mer läsning

Annons