Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny succé för berättarkaféet

/
  • Det andra berättarkaféet i Bollnäs bibliotek blev en ännu större succé än den första.

Snoddas, korvgubben Vogt, järnhandlare Lars Olsson, eller Lasse i Boa, och strömmingshandlare Gustafsson var huvudpersoner vid det andra berättarkaféet i Bollnäs.

Annons

I februari arrangerade Bollnäs biblioteket tillsammans med ABF och hembygdsföreningen ett berättarkafé på temat Bollnäs förr.

För att vara på den säkra sidan, så att alla skulle få plats, hade 165 stolar placerats ut en trappa upp i biblioteket.

Det kom cirka 200 personer.

En sådan succé måste förstås följas upp, så på onsdagskvällen var det dags för del två av Bollnäs förr.

Den här gången hade bibliotekspersonalen raggat ihop mer än 200 stolar, dessutom höll man nu till i markplanet, där det finns bättre om utrymme.

Det blev trångt ändå. Succé igen, alltså.

Bibliotekschefen Annamaria Björklin utlovade därför, på stående fot, en fortsättning. Dock inte förrän till hösten – och kanske på ett annat tema.

Snoddas kan väl varenda en vid det här laget och gubben Vogt avhandlades förra gången. Men om honom dyker det upp nya historier hela tiden, som när han nös så till den milda grad att löständerna for ned i korvspadet. Gubben Vogt satte dem på plats igen, tog upp en korv ur samma spad och gav den till kunden.

En riktig storfiskare var han också, åtminstone om han fick säga det själv. En gång hade han fått så mycket fisk att han inte vågade ställa lådan med fångsten i på pakethållaren på cykeln, för då skulle däcket ha smällt.

Apropå fisk. Många minns fiskhandlare Gustafsson, som höll till på torget vid nuvarande stadshuset. Till honom gick Bollnäsborna och både sålde och köpte, men ville man få lite bättre betalt kunde man först ta och knacka dörr till kåkarna runt Ohnbacken. Där bodde det järnvägare, som ansågs vara ett välbeställt släkte. Dom hade ju månadslön.

Om Lasse i Boa, järnhandlare i Bollnäs på 50-talet, går många historier. Vi tar den om när Lasse gick genom isen och hamnade i drickat.

"Fryser du"? frågade nån lustigkurre innan undsättning anlände.

"Inte fan fryser jag, jag har ju ytterrocken på mig", svarade Lasse.

Mer läsning

Annons