Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sporthall planeras i Kilafors – vill ha 20 miljoner från kommunen

/
  • Den nya hallen är tänkt att byggas invid den befintliga sporthallen i Kilafors.

En ny sporthall för omkring 28 miljoner kronor kan bli verklighet i Kilafors. Teknik- och fritidsnämnden i Bollnäs ställer sig positiv till en kommunal finansiering på som mest 20 miljoner kronor.

Annons

Det är Kilafors IF som står som huvudansvarig för projektet i den ansökan om kommunal medfinansiering som lämnades in till teknik- och fritidsnämnden i februari.

Nämnden har nu beslutat att föreslå att kommunfullmäktige i sitt budgetarbete så snart som möjligt prioriterar ett sporthallsbygge i Kilafors. Johan Pettersson, ordförande i projektgruppen bakom ansökan, är försiktigt positiv till beslutet:

– Det är ett tidigt skede i projektet och lång väg kvar innan något är klart, så vi drar inte så stora växlar på det här. Men det är ett steg på vägen, helt klart.

Den nya hallen är planerad att ligga i direkt anslutning till den nuvarande sport- och simhallen.

Läs också: Resursförstärkning på Kilafors sporthall – får del av statliga flyktingpengar

Föreningen Hanebo Framtid har under ett antal år drivit frågan om en ny sporthall i Kilafors, men nu har Kilafors IF tagit över frågan.

– Det har funnits en grupp sedan 2007 som jobbat med det här, men de kände att det skulle behövas lite nya idéer så det bildades en ny grupp i samband med att detaljplanen för området blev klar. Vi valde att låta Kilafors IF stå bakom ansökan eftersom klubben nyligen har gjort lite av den här resan med bygget av konstgräsplanen på Knöttas och har bra kontakter hos kommunen och Arvsfonden, säger Johan Pettersson.

Förutom Kilafors IF ingår även Hällbo IF, Segersta OK, Kilafors skidklubb, Kilafors badmintonklubb, Landafors SK, Hanebo Framtid och PRO i projektet.

Den sporthall det jobbas för är dimensionerad för att uppfylla kraven för nationell tävlingsverksamhet i bland annat handboll, innebandy och badminton. Något nuvarande sporthall inte gör.

Hallens yttermått är satt till 47x27 meter och den totala hallytan till cirka 1 500 kvadratmeter, uppdelat på två plan. En läktare för 200 personer och en kafeteria ingår också.

Begäran i ansökan är att sporthallsbygget ska finnas med i kommunens investeringsplan för perioden 2017–2019.

Läs också: Hanebo Cup engagerade Kilaforsbor

Hallens totalkostnad är beräknad till kring 28 miljoner kronor, varav 20 miljoner enligt förslaget ska komma från Bollnäs kommun, 7 miljoner från Arvsfonden och 1 miljon från Idrottslyftet, sponsorer, Norlanderska stiftelsen och "egna insatser". Johan Pettersson är noga med att betona att finansieringsplanen än så länge är just en plan:

– Inga pengar är i hamn än, så där återstår väldigt mycket arbete.

Vilka tidsramar jobbar ni i projektgruppen efter gällande eventuell byggstart?

– Vi har en önskan om att kunna komma i gång våren 2017, men vi vet samtidigt att det nog är väl optimistiskt. Vi har inte fått något bygglov och vi har inga detaljerade byggritningar än.

Mer läsning

Annons