Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny panna för 218 miljoner köps i Bollnäs

Bollnäs kommuns största enskilda investering någonsin är på väg att fullföljas. Det handlar om utbyggnaden av fjärrvärmeverket i Säversta med kraftvärme.
Nu har styrelsen för kommunala Bollnäs Energi AB valt österrikiska Austrian Energy & Environment som leverantör av den nya pannan för 218 miljoner kronor.

Annons

Med den nya pannan, ångturbin och omfattande nybyggnationer handlar det om en total investering för drygt 400 miljoner.

Pannan utgör alltså hälften av satsningen.

- Priset är ungefär det vi räknat med, men även om upphandlingen nu är gjord så finns det en möjlighet för en annan leverantör att besvära sig över tilldelningsbeskedet inom tio dagar, säger Mikael Strandberg, vd i Bollnäs Energi.

Men så fort den formella delen är avklarad skriver Mikael Strandberg och styrelseordföranden Maud Kvarnäng under kontraktet med Austrian Energys svenska representant i Täby.

Efter utbyggnaden ska fjärrvärmeanläggningen om två år eldas helt med hushållsavfall, träbiobränslen och returflis.

Oljan försvinner som komplement.

- Den behövs inte längre ens under kalla vinterperioder. Det betyder att vi kan fullfölja kommunens inriktningsbeslut om att inte använda fossila bränslen vid värmeverket. På det sättet blir det också en betydande miljösatsning genom minskade koldioxidutsläpp, säger Mikael Strandberg.

Ökad energiförsäljning ska täcka nyinvesteringen. Markarbetena för den nya satsningen inleds i vår och pannan levereras under hösten. Men först i december 2011 beräknas den kunna starta.

Mer läsning

Annons