Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny motgång för Karin Ånöstam

På torsdagseftermiddagen kom beslutet som centerpolitikern Karin Ånöstam inte ville ha:

Skolinspektionen ändrar inte sitt tidigare beslut – att avslå hennes ansökan om att få driva naturbruksutbildning på Nytorp i Arbrå som friskola till hösten.

Annons

Karin Ånöstam är vd i företaget Naturlära i Hälsingland AB, som står bakom ansökan om att godkännas som huvudman för gymnasieskolans naturbruksprogram (med inriktningarna Lantbruk och Djur) på Nytorp i Arbrå. Hon ingår också i gruppen kring tävlingsryttaren, uppfödaren och tränaren Sigrid Bergåkra, som lagt anbud på Nytorp – som Bollnäs kommun ska sälja som lantbruksfastighet.

Sigrid Bergåkras anbud på 5,4 miljoner kronor var det lägsta som lämnades. Och när kommunfullmäktige på måndag ska besluta om försäljningen, är förslaget att en grupp kring storbonden Jan-Erik Hansson – som bjudit 7,5 miljoner – ska få köpa fastigheten.

Inför fullmäktigemötet hävdar gruppen kring Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra att deras anbud i verkligheten är det högsta – genom att de kan ta över kommunens kostnader för den nuvarande naturbruksutbildningen på Nytorp redan i höst och att kommunen därmed gör en besparing.

Nu ser det argumentet ut att falla – åtminstone vid det kommande fullmäktigemötet. Skolinspektionen underkänner än en gång Naturläras ansökan om att få driva friskola på Nytorp från och med i höst. Efter kompletteringar från företaget och en andra omprövning, är det inte bara frågan om lokalerna som är olöst. Enligt beslutet finns det också brister kvar i elevprognosen.

- Därtill innehåller bolagets förnyade begäran om omprövning nya uppgifter om samverkan med Bollnäs kommun, som Skolinspektionen bedömer som oklara vad avser den tänkta organisationen av skolenheten, konstateras det.

Naturlära i Hälsingland har tidigare också fått nej på en ansökan om rätt till bidrag för elever som redan går på Nytorp. Det beslutet ändras inte heller, enligt Skolinspektionens beslut på torsdagen.

Mer läsning

Annons