Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hall planeras vid Bollnäs södra infart

/
  • Bygglovsansökan gäller den här tomten vid Bollnäs södra infart.

Ett Hudiksvallsföretag har sökt bygglov för att bygga en biltvätt på Häggesta i Bollnäs. Om bygglovet går igenom kan en anläggning stå på plats redan i vår.

Annons

Tvättanläggningen ska i så fall byggas på tomten mellan Häggesta Hund och katt och Granngården, alldeles intill riksvägen vid södra infarten till Bollnäs. Hudiksvallsföretagaren Leif Johansson och Johans Maskin står bakom planerna och de har redan satt i gång med bygget av en likadan anläggning på Medskogsområdet i Hudiksvall.

– Det här är ett koncept som växer i hela Europa, säger Leif Johansson. En tvättanläggning dit man åker och gör det själv. Allt finns på plats så man behöver inte ta med sig något.

Läs även: Erfaren företagare

Flera närboende har uttryckt kritik mot att få anläggningen alldeles intill ett villaområde. Förutom buller och oljud, oroar man sig för spridning av avfall och gifter.

– Jag förstår att folk är oroliga, men när man vet hur en sådan här tvätt ser ut och fungerar inser man hur miljövänlig den är, säger Leif Johansson.

I ett svar på inkomna yttranden berättar han också om att det ska byggas en tätvuxen häck som insynsskydd, ljuddämpare och vindskydd. När det gäller avfettning så ska det ske med nya moderna munstycken som arbetar med lågt tryck för att avfettningsmedlen verkligen ska hamna på bilarna och inte spridas ut i luften.

Varje tvättbås ska också ha täta väggar som också fungerar som vindskydd. Det ska också vara en mycket tyst anläggning där det som väsnas mest är en dammsugare.

– För att inte alla kemikalier i rengöringsmedlen ska rinna ut orenade i dagvattnet så rekommenderar ju de flesta kommuner att man inte ska tvätta hemma på gatan, säger Leif Johansson. Och en sådan här anläggning har en rening där vi tar reda på de kemikalier som har använts.

Anläggningen i Hudiksvall beräknas vara klar i januari och får de bara bygglov även i Bollnäs räknar han med att även Bollnäsanläggningen ska kunna vara i gång någon gång i vår.

– Jag hoppas verkligen att vi får bygglovet, säger han. Det här är ju ett fantastiskt fint läge vid den södra entrén till Bollnäs.

På den tänkta anläggningen finns sex olika tvättprogram där det allra billigaste kostar 25 kronor. Några av tvättbåsen kommer också att ge utrymme för att tvätta både husbilar och husvagnar.

– Innan det är färdigt tror jag att de närboende kommer att bli glada över att de fått en sådan fin anläggning på så nära håll, de kan ju själva använda den, säger Leif Johansson. Men jag poängterar också att vi ännu inte har fått något bygglov.

Läs också: Självtvätt av fordon

Läs också: Låt hallen ta hand om tvätten

Mer läsning

Annons