Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förklaring till tarmbakterierna som stängde Karlslundsbadet: "Det är en teori av flera"

/

Mitt i badsäsongen 2014 fick badplatsen vid Karslund stängas under flera veckor på grund av extremt höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker. Var bakterierna kom ifrån har aldrig klarlagts. Men i en rapport som släpps i dag lanseras en ny teori.

Annons

Läs mer: Vattenprover gav chockresultat

Eftersom föroreningen pågick i flera månader misstänkte kommunens miljöinspektörer en avloppsläcka, eller ett läckage i någon gödselbrunn. Men varken miljöinspektörerna eller Helsingevatten har hittills lyckats hitta någon läcka, trots omfattande sökande där man bland annat filmat avloppsledningar inifrån.

Läs mer: Ingen förklaring till bakteriehalterna

I dag presenterar samhällsbyggnadskontoret en rapport som lanserar en ny tänkbar förklaring på mysteriet: en viss typ av grönalger i kombination med en ovanligt varm och regnfri sommar.

I Sverige har man hittills trott att intestinala enterokocker bara kan växa till sig i tarmsystemet hos människor och djur. Men studier från USA och Nya Zeeland pekar på att bakterien även kan frodas i grönalgen Cladophora Glomerata, som på svenska kallas grönslick. Och sommaren 2014 observerades förekomst av just den algen strax intill Karlslundsbadet.

Läs mer: Fortsatta problem vid Karlslundsbadet

Från samhällsbyggnadskontorets sida poängterar man dock att det är för tidigt att slå fast att det verkligen är grönslick som ligger bakom den höga bakteriehalten.

– Det är en teori av flera olika. Det kan fortfarande vara så att det finns ett läckage som vi inte känner till. Vi har undersökt mycket men inte allt, säger Elisabet Walldén, miljöinspektör på samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs.

Läs mer: Stjärnstatusen hotad

Läs mer: Underkänt för Karlslunds

Mer läsning

Annons