Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny belysning ska få slingan på Sibo att leva vidare

/

Kilafors skidklubb behöver byta ut alla de 110 lamporna som lyser upp elljusspåret på Sibo i Kilafors. Men det kostar en hel del pengar.

Annons

Lamporna runt den 2,5 kilometer långa slingan på Sibo är gamla kvicksilverlampor. En typ av lampor som lyser allt sämre ju längre de används och nu vill skidklubben byta ut dem mot ny teknik och LED-lampor.

– Från 2015 är det dessutom förbjudet att sälja kvicksilverlampor, säger Lennart Larsen, ordförande i Kilafors Skidklubb. Det betyder att om någon av våra lampor går sönder så kan vi inte byta ut dem.

Läs även: Insändare: Miljöfarliga glödlampor

Men att byta ut all armatur och sätta i nya lampor kostar cirka 300 000 kronor. Hittills har klubben fått hälften av det i bidrag från Idrottslyftet och Norrlanderska fonderna och sökt andra hälften från Jordbruksverket. Och får man inte det har kommunen öppnat för ett bidrag.

När kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) sammanträdde i förra veckan kom man fram till att föreslå kommunstyrelsen, som har möte nu på torsdag, att delegera till kommunstyrelsens ordförande att fatta beslut, efter att Jordbruksverket meddelat sitt beslut, om bidrag till Kilafors Skidklubb med maximalt 150 000 kr som reduceras med belopp som motsvarar ett eventuellt beviljat bidrag från Jordbruksverket, samt att medel tas från kommunstyrelsens konto för oförutsedda kostnader.

Läs även: Miljonbidrag till Solrosen

– Det här handlar om ett populärt område för motionärer, både för skidåkare och andra motionärer och skidklubben gör ett jättebra arbete som håller slingan öppen, säger Marie Centerwall (S), ordförande i såväl ksau som kommunstyrelsen.

Läs även: Skidåkning fördel för strokepatient

Mer läsning