Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny behandling hjälper familjer

/
  • Shida Kinuka, Frida Bruse, Sofia Leinegard, Magnus Ringblom, Göran Westberg och Anita Labraaten jobbar med den nya familjebehandlingen i Bollnäs kommun, och beskriver att de får möta helt underbara familjer som fastnat i negativa mönster.

Två nya sätt att arbeta med familjebehandling har införts i Bollnäs kommun. Det handlar om att vårda på hemmaplan och att få föräldrar och barn att öppna sig för varandra.

Annons

På ett hem för vård och boende för ungdomar, ett så kallat HVB-hem, bor ungdomar som av någon anledning inte kan bo hemma. Denna metod har visat sig kosta mycket pengar, men inte alltid ge så bra resultat, på grund av att arbetet med att få ungdomarna att utvecklas och må bättre i många fall försvåras av att personer med liknande problem bor ihop.

I maj i år bestämde sig därför Bollnäs kommun för att satsa på en specialiserad familjebehandling.

Ena delen av den kallas för SHFB och står för strukturell hemmabaserad familjebehandling. Grundtanken med den behandlingen är att flera olika parter tillsammans ska arbeta för att få ungdomen och dennes familj att lösa den problematik som finns inom familjen.

Varje familj får tillgång till en samordnare vars roll är att ha ansvar för att processen drivs på i behandlingen. Denne håller också i samtliga möten med aktörer som till exempel skolan, socialtjänsten, försäkringskassan, beroendemottagningen och polisen.

Familjen tilldelas också en familjebehandlare som driver terapiprocessen inom familjen. Dessutom tillkommer en ungdomsbehandlare vars uppgift är att ta tillvara på ungdomens intressen under samtalen.

– Vi jobbar på de tider som familjen kan. Ibland är vi hemma hos dem och ibland är vi någon annanstans, säger Magnus Ringblom, samordnare och familjeterapeut.

Den andra delen av den specialiserade familjebehandlingen kallas ABFT och står för anknytningsbaserad familjeterapi. Anita Labraaten, kurator och legitimerad psykoterapeut, inspireras av den behandlingen.

– Det handlar om att stärka familjebanden, säger hon.

Familjer erbjuds möjligheten att på ett fördjupat och känslomässigt sätt undersöka och prata om vad som gått snett i relationen med sitt barn.

I dag genomgår tolv familjer i Bollnäs en eller båda av dessa behandlingar.

Mer läsning

Annons