Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny anläggning renar kundkorgarna

/
  • Kundkorgar är full av bakterier. Livsmedelsinspektörernas bästa tips är att använda påsar till varorna och alltid skölja produkterna innan tillagning.

Dagligvarukedjan City Gross installerade i måndags Sveriges första reningsanläggning för kundkorgar. Efter tidningens test på dagligvarubutikerna i Bollnäs har kedjan, tillsammans med Expo Clean, snabbutvecklat anläggningen som väntas höja hygienen på kundkorgarna avsevärt.

Annons

Efter tidningens test på Coop, Ica, Lidl och Tempo i Bollnäs, som under maj månad avslöjade att kundkorgarnas hygien och bakterienivå var i samma klass som butiksgolven, fick City Gross upp ögonen för problemet.

Resultatet var alarmerande, då ingen av butikerna kom upp i godkänd hygiennivå, och skillnaden mellan kundkorgar och golvyta endast var marginell. Berörda butiksinnehavare var ense om att korgarna visst tvättades, men att det kunde göras oftare.

Tillsammans med svenska Expo Clean, som bland annat specialiserat sig på hygienlösningar för livsmedelsbranschen, har nu Sveriges fjärde största dagligvarukedja, City Gross, tagit fram en helt ny anläggning som per automatik löser den problematiska rengörningen av kundkorgar i livsmedelsbutiker.

Anläggningen desinficerar luften genom att producera en mängd positiva och negativa joner. Dessa återanpassar syremolekylerna och verkar på så sätt mot att bland annat bakterier, mögelsporer och mögelpartiklar lever och frodas.

På måndagen togs pilotanläggningen ut i bruk på City Gross Bromma, Stockholm, vilken är den första i sitt slag som testas i Sverige.

- Det är bra att vi fått fram ett komplement till vår tidigare lösning med tvätt endast av själva korgarna och att vi därmed kan ge våra kunder ännu fräschare korgar, säger Markus Jönsson, butikschef på City Gross Bromma, i ett pressmeddelande.

I fortsättningen bör alltså dagligvaruhandeln kunna hålla hygienen i sina kundkorgar på acceptabel nivå.

Mer läsning

Annons