Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu undersöks intresset att ta över Bollnäs sjukhus

I september kan det finnas ett förslag på hur Bollnäs sjukhus ska läggas ut på entreprenad.

Det är möjligt att hela sjukhuset eller delar av det hamnar i privat drift redan under nästa år.

Annons

För första gången går landstinget ut och ber intresserade leverantörer om hjälp med hur upphandlingen ska läggas upp för att det ska finnas intresse.

– Det är som en marknadsundersökning. När man gör en offentlig upphandling vill man få in flera konkurrerande anbud, säger avtalsdirektör Petter Karlsson.

I underlaget beskrivs 23 olika verksamheter vid sjukhuset. Petter Karlsson vill veta vilka verksamheter eventuella entreprenörer är intresserade av att driva.

En annan fråga är vilken organisation som behövs för att samarbetet med övrig vård i länet ska fungera och vad man ska göra för att säkerställa att den är likvärdig vård.

De intresserade uppmanas att beskriva vilken erfarenhet de har sedan tidigare av att driva sjukhus. Svaren, som alltså inte är några anbud och inte alls bindande, ska lämnas in senast den sista augusti.

– Sedan ska vi kunna ta fram ett förslag till anbudsförfrågan under september. I det arbetet ska naturligtvis verksamheterna delta. Sedan är det politikerna som bestämmer vilken upphandling som ska göras.

Petter Karlsson utesluter vare sig en upphandling av hela sjukhuset, delar av det eller att det delas upp i flera entreprenader.

Enligt Petter Karlsson är det också politikernas sak att avgöra hur snabbt ett övertagande ska ske. En fråga till de intresserade är hur snabbt de tror sig kunna ta över.

Mer läsning

Annons