Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tackar Bollnäs konstprofil Johan Kock för sig

/
  • Johan Kock lämnar jobbet som intendent för Bollnäs museum och konsthall. Chef blev han aldrig formellt, men det rycker han på axlarna åt nu. För nu väntar pensionärslivet.
  • Många konstnärer har lyfts fram på Bollnäs konsthall. Gustav Svedin är en av de bortglömda som fick en egen utställning 2010.
  • Arbetsrummet är nästan rensat. Johan Kocks efterträdare kommer dock att få ta över ett stort antal filer med konstnärskontakter med mera.

Lördagens stora vernissage är över. Johan Kock samlar ihop sina papper och pärmar i arbetsrummet på Bollnäs museum och konsthall. Pensionen väntar, i februari fyller han 67 år.

Annons

– Nu ska jag göra helt andra saker, säger han, och avslöjar att han och hustrun köpt nya, eldrivna cyklar.

LÄS MER: Missa inte bästa konsten på Bollnäs konsthall

I 32 år har han varit med och styrt kulturlivet i Bollnäs, först som biblioteks- och kulturchef, senare som intendent för museet och konsthallen. Hit kom han direkt från Lund, han och hustrun sökte en bra uppväxtmiljö för familjen och fann den i Åsbacka, strax norr om Bollnäs. Och här kommer de att bo kvar, även nu när barnen har flyttat till andra orter.

Det har varit bra år, tycker han. Visst har det varit slitigt, visst har det funnits konflikter, men de är bara gruskorn längs vägen.

– När jag började här var vi bara tio anställda. Nu är vi en egen kulturnämnd och har en kulturenhet på 70 personer, konstaterar han och ser ut över Hälsinglands enda kommunalt drivna konsthall som han nu ska lämna över.

LÄS MER: Drömska och dramatiska skivomslag i Bollnäs konsthall

Hans ersättare, som blir en mer renodlad konsthallsintendent och inte ansvarig för hela museet som Johan Kock varit, ska sållas fram bland ett 40-tal sökande. Just nu genomförs intervjuer med ett antal utvalda.

Vi träffas just när utställningen med Länsmuseet Gävleborgs konst har hängts upp efter Johan Kocks plan. Han visar förtjust runt bland konsten och pekar på höjdpunkterna. Det är just så många är vana att se honom på vernissagerna, ivrigt berättande och beskrivande. Engagemanget för konsten och kanske framför allt för konstnärsskapen är tydligt.

– Det har blivit 200 utställningar med stort och smått sedan konsthallen startade 1995. Och 200 000 besökare, säger han, med viss stolthet i rösten.

LÄS MER: "Här skall jag bygga en stad"

Det är kanske framför allt de lokala konstnärerna från södra Hälsingland han känner extra för. Han har producerat en mängd småskrifter om flera av dem, som nu står prydligt uppradade i ett ställ. Fritiof Strandberg, Eric Palmquist, Nils Blixt, Mårten Andersson, förstås, och Sara-Vide Ericson. Kanske är han mest nöjd med att ha lyft upp två tidigare nästan okända konstnärsskap från Bollnäs: Ida-Kristina Eriksson 2006 och Gustav Sundin, 2010.

– Den jobbigaste utställningen var nog den med Mårten Anderssons konst i samband med att han fyllde 70 år 2005. Den var svår därför att den även skulle visas i Hudiksvall och Gävle. Mårten Andersson finns ju inte i offentliga sammanhang så mycket så vi fick plocka upp alla verk från privata hem nere i Stockholm.

En del strider har det blivit under årens lopp. Alla har inte uppskattat en stark kommunal tjänsteman som styr över utställningar och samlingar. Ett bråk handlade om en bild som skulle användas för att marknadsföra Hälsingehambon, en naken huldra. Den kunde tolkas sexistiskt, ansåg Kock. Men fick en del mothugg.

LÄS MER: Huldror och lycka ställs ut bland blommorna

Vad tar du med dig nu när du lämnar tjänsten?

– Jag tar med mig att vi har byggt upp en institution för kulturarv, konst och museala frågor i den byggnad som kommunen tog över när hembygdsföreningen inte kunde driva museet längre.

Vad ångrar du?

– Kanske att jag gjort för lite, tagit för få strider. Jag skulle ha gått in hårdare för att driva en del konstnärsskap. Och ha tagit chansen att ställa ut fantastiska Marie-Louise Ekman i en större utställning. Det ångrar jag.

Renoveringen av byggnaden, som Johan Kock kämpat länge för, blev begränsad till en omläggning av taket och målning av fönstren utvändigt. Nu får nya krafter hitta andra sätt att arbeta med museet och konsthallen.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

För Johan Kock har andra, mer privata planer, som han helst håller tyst om. Det blir nog lite byggprojekt på tomten, resor och så förstås, en del långa cykelturer.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning