Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar Brotorgsbygget

/
  • Utformningen av torget utgår från förslaget Hjärta Bollnäs. Det nya torget beräknas vara klart senast augusti 2016.
  • Den här veckan har förberedande markarbete påbörjats på Brotorget.

I början av september avslutades upphandlingarna om entreprenaderna på Brotorget i centrala Bollnäs. Nu har ombyggnationerna startat på riktigt.

Annons

På torget bedrevs det förr i tiden torghandel, en staty av Snoddas stod utplacerad och det var platsen där finalen av Hälsingehambon gick av stapeln.

Men sedan 2007, när kommunen sålde torget till danska entreprenörerna Sjaelsö för 162 000 kronor, har den 2700 kvadratmeter stora ytan stått tom. Det som skulle bli ett köpcentrum blev istället ingenting.

– Många har längtat efter det här. Torget har inte varit något vi har velat visa upp, utan det har endast snyggats till som en tillfällig lösning. Men ett torg ska vara trevligt och ha en viss standard. Det ska vara en naturlig mötesplats, säger Marie Centerwall, kommunalråd.

Efter en tidigare upphandling, då tilldelningsbeslutet överklagades står beslutet nu fast. Det är L. Hammarströms Trädgårdsanläggningar AB som står för markarbetet medan NCC bygger den planerade scenen. Den här veckan har förberedande markarbete påbörjats. Över vintern kommer det sedan att bli ett uppehåll, innan arbetet återupptas till våren.

– Allt ska vara klart senast augusti 2016, säger Marie Centerwall.

Utformningen av torget kommer att utgå ifrån det förslag som vann arkitekturtävlingen om torget i februari 2013. Bakom förslaget, vid namn Hjärta Bollnäs, står Karavan Landskapsarkitektur AB i Uppsala.

– Vi utgår i från förslaget med vissa små ändringar, för att anpassa till ekonomin. Vi kommer att ha ett möte nu i dagarna, säger Bashir Hajo, stadsarkitekt.

Bland annat så kommer scenen att målas mörkröd med inspiration från hälsingegårdar och markbeläggningen kommer att vara mönstrad med hjärtan. De två närmaste veckorna kommer planeringsmöten att äga rum.

Kostnaderna för ombyggnaden av torget beräknas till 14 miljoner kronor.

Läs även: Klart med entreprenörer för torgbyggen

Brotorgsbygge startar under oktober

Mer läsning