Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste kommunen betala 8,1 miljoner kronor

/
  • Utöver borgensåtagandet har kommunen, genom Bollnäs Energi, satsat drygt 17 miljoner kronor i Samkraft.

Under tisdagen för Bollnäs kommun över mer än 8,1 miljoner kronor till Kommuninvest för att infria sitt borgensåtagande för det krisdrabbade vindkraftsbolaget Samkraft.

Annons

I början av augusti damp ett så kallat betalningspåkallande ner i brevlådan på kommunens ekonomikontor. Avsändare var Kommuninvest, som i juni 2010 lånade ut 52 640 000 kronor till Samkraft. Ett lån som Bollnäs kommun gick i borgen för med nästan 8,1 miljoner kronor. Nu ska lånet betalas tillbaka, men Samkraft saknar kontanta tillgångar. Därför krävs pengarna in från borgensmännen i stället.

Eftersom flera andra kommuner sitter i samma sits – däribland Söderhamn , Ljusdal och Nordanstig – talade kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall (S) då om vikten av att komma fram till en gemensam linje för hur man skulle tackla betalningskraven. Men i mitten av förra veckan skärpte Kommuninvest tonen och skickade ut ett nytt krav, med sista betaldatum den 25 augusti.

Enligt ekonomichef Karoline Sundström kommer Bollnäs kommun under tisdagen att föra över 8 163 985 kronor till Kommuninvests konto.

– Sedan kommer vi att ställa ett regresskrav på Samkraft på den summan. Vi blir alltså fordringsägare i stället för Kommuninvest, säger Karoline Sundström.

Enligt henne har kommunen förhoppningar om att få tillbaka miljonerna vid en eventuell försäljning av Samkraft. Det saknas nämligen inte tillgångar i bolaget, men de är uppbundna i framför allt de tio vindkraftverk som bolaget äger. Gävle Energi var under sommaren på väg att köpa dessa för 187 miljoner kronor men det köpet är, åtminstone tillfälligt, stoppat i väntan på ett beslut från förvaltningsrätten.

– Vi tror att det ska lösa sig. Gävle Energi säger att de fortfarande har för avsikt att köpa, säger Karoline Sundström.

Under tisdagen ska de drabbade kommunernas ekonomichefer ha ett telefonmöte för att diskutera hur de ska förhålla sig till Samkraft i framtiden.

Läs mer:

Samkraft kallar till bolagsstämma

Hälsingekommuner krävs på miljonbelopp

Krisläge för Samkraft

Mer läsning

Annons