Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är valet gjort – för Brotorget

/
  • Så här kan en ny affärsbyggnad på Brotorget se ut när den står klar nästa höst. De är åtminstone den utformning som ägaren Kungsbacka Tofteredsvägen valt. Byggnadens hörn är något inböjda.
  • Utsättningspinnen visar hur stor yta av torget (till höger) som tas i anspråk för den nya byggnaden.
  • Björn Johnson vid Brotorget. Den nya byggnaden får plats för Hennes & Mauritz, men också för två mindre aktörer. Ännu avslöjas det inte vilka dessa är.

Den nya byggnaden uppförs i mellangul fasadputs med skyltfönstervägg i riktning mot Helins bokhandel. Den byggs i två avsatser med affärsplanet för Hennes & Mauritz i den nedre.

Så ser det utvalda arkitektförslaget för en byggnad på Brotorget i Bollnäs ut.

Annons

På onsdagen gjorde ägaren av torget, AB Kungsbacka Tofteredsvägen, sitt val mellan två alternativ som företaget beställt av arkitekten Bo Axelsson i Tyresö och av Lannås Konsult i Ljusdal.

Valet föll på Bo Axelssons förslag.

- Vi ser det som en tilltalande lösning, säger Björn Johnson, styrelseordförande i Kungsbacka Tofteredsvägen och vd för Ängabyggen.

Några fakta om byggnadens utformning:

• Den blir knappt 1 700 kvadratmeter stor och får därmed en något mindre kommersiell yta än i Sjaelsös modell på 2 400 kvadrat.

• Bottenplanet blir 1 300 kvadratmeter och förhöjningen i andra planet får 400 kvadratmeters yta i form av lager, personalutrymmen och kontor.

• Bygghöjden på den högsta delen blir nio meter. Det är bara en meter lägre än Åhlénshuset.

• Fasaden blir gulputsad med pelare i röd fasadsten. En förlängning av fasadstenen föreslås i markplattorna utanför.

• Byggkostnaden beräknas till 25 miljoner kronor.

Utformningen innebär att vissa förändringar måste göras i bygglovet. Men Björn Johnson tror däremot inte att några ändringar i detaljplanen behöver göras.

- Vårt förslag strider inte mot planen för den östra delen av torget.

Målet är att ha grundplattan klar i november för att undvika tjäle. Därefter kör bygget i gång direkt.

- Från början hade vi tänkt vänta ett år ytterligare och först göra en provisorisk lösning för torget. Men det blev mer brådskande när det blev känt att Hennes & Mauritz valde mellan Bollnäs och Söderhamn för sin nysatsning.

Siktet är nu inställt på att ha affärshuset inflyttningsklart till den 1 oktober nästa år.

Mer läsning

Annons