Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njursjuk ska utvisas

/

Peter Yacob är svårt njursjuk och får dialys varje vecka. Dessutom är han halvt förlamad efter en stroke.

Trots det ska han utvisas till Polen.

– Vi måste få stanna, säger hustrun Mekaeel Fatohy tårögd.

Annons

Tidningen träffar paret på torsdagsmorgonen, en knapp timme innan Peter Yacob ska på ännu en dialysbehandling på Bollnäs sjukhus. Hans njurar är i stort sett utslagna. Peter Yacob är också förlamad på ena sidan efter en stroke och har hjärtproblem och högt blodtryck.

I slutet av förra året flydde paret från Mosul i norra Irak. Resan tog mycket hårt på Peter Yacob, som tvingades till dialys i Polen.

Och det är där som problemet uppstår. I och med att han fick vård i Polen blev han också registrerad där. Enligt Dublinförordningen som Migrationsverket går efter ska flyktingar söka uppehållstillstånd i det land som de först blev registrerade i.

– Det finns undantag i Dublinförordningen, men Migrationsverket verkar inte vilja tillämpa den principen, säger Sven Lindström, pastor i Forsbrokyrkan i Arbrå.

Den 1 december sökte Peter Yacob och Mekaeel Fatohy asyl i Sverige.

– Peter var mycket trött och fick fem påsar blod på Karolinska sjukhuset. Han kräktes blod av utmattning, säger Mekaeel.

Efter nio månader i Sverige är makarna nu rädda för vad som händer när de utvisas till Polen.

– Jag är mycket trött och sover dåligt. Vi behöver vara här, i Polen har vi ingen familj eller vänner och min man behöver vård. Jag är rädd att polisen kommer och tar oss, säger Mekaeel Fatohy.

Läs hela intervjun med paret i fredagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons