Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niornas snittbetyg sjunker

Färsk statistik visa att snittbetygen för niondeklassare i Bollnäs kommun är sämre än på flera år. Samtliga kommunala högstadieskolor i Bollnäs kommun sänkte sina genomsnitt markant. Kilafors skola visar dock ett uppsving.

Annons

Statistiken som levererats till Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det sammanlagda snittbetyget för Bollnäs kommun sjunkit med 10,5 i genomsnittligt meritvärde. Gärdesskolans avgångsklasser är de som står för det största fallet skolorna emellan.

Andelen niondeklassare med gymnasiebehörighet har efter stadig uppgång i tre år sjunkit från 94,2 procent till 85,4 procent i kommunen. Trots höjt snittbetyg på Kilafors skola har andelen gymnasiebehöriga minskat även där. Arbråskolan är den enda som, trots sänkt snitt, lyckats öka antalet gymnasiebehöriga.

Gärdesskolans rektor, Olle Jonsson, är inte förvånad över sin skolas snittsänkning.

- Resultatet var väntat, det varierar år från år. Årskullen var redan svagare än de tidigare, fler har fått riktat stöd. De bästa eleverna har vi tappat till friskolorna.

Olle Jonsson menar också att den så kallade kamrateffekten påverkar.

- Bevisat är att duktiga elever påverkar övriga i klassen. De fungerar lite som lokomotiv. Försvinner de tappar andra gnistan och vi blir en segregerad skola. Sociala faktorer vi inte styr över spelar också in.

Kommunens för- och grundskolechef, Eva Eklund, instämmer med Olle Jonsson i att resultaten årligen varierar. Dock tycker hon att årets är anmärkningsvärda.

- Störst faktor är ekonomiska nedskärningar. Tidigare fanns resurser att ladda med för extra hjälp under vårterminen. Sådant stöd har inte varit möjligt i år.

Mer läsning

Annons