Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilshem föreslår förhör av politiker

/

Granskningen av ledande kommunala politiker bör bli tuffare. Det tycker Kenneth Nilshem (C) i Bollnäs och föreslår förhör i särskilda utskott.
- Brotorgsaffären i Bollnäs visar på behovet, anser han.

Annons

Det är på sin blogg som det förra kommunalrådet efterlyser ett skarpare instrument för att kunna ställa kommunpolitiker till svars.

Förebilden är riksdagens konstitutionsutskott, som bland annat har till uppgift att granska regeringens och statsrådens arbete.

- Min tanke kanske inte är helt färdig, men jag har hämtat inspirationen därifrån, säger Kenneth Nilshem.

- Visst finns det redan kommunala revisorer som gör granskningar och bedömer risk- och ansvarstagande. Men deras rapporter läggs ofta till handlingarna och glöms bort. För väljarnas och medborgarna skull behövs också en annan kontrollapparat.

Hans förslag är att kontrollfunktionen – som ska omfatta både primärkommuner och landsting – regleras via kommunallagen.

Reglerna ska vara så tydliga att det leder till "riktiga" svar.

- Det talas ju mycket om behovet av transparens för att öka människors möjligheter till insyn. Jag tror att det är nödvändigt med betydligt större öppenhet än idag, säger Kenneth Nilshem.

Numera är Kenneth Nilshem själv ordförande i tekniska nämnden i Bollnäs och i landstingets nämnd för tillväxt och regional utveckling. Inför höstens val står han på andra plats på Centerns kommunlista.

Under åren 1991–94 var han kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Ledamöterna i det nya kontrollorganet ska – om hans förslag följs – utses av fullmäktige i de olika kommunerna och landstingen.

- Min idé har kläckts på så kallad förekommen anledning. Ärendet kring Brotorget väcker ju många frågor när det gäller hanteringen.

Kenneth Nilshem ser gärna att offentliga förhör sänds via kabel-tv och webben.

- Många minns säkert riksdagens utskottsförhör med Carl Lidbom när moderaten Anders Björck bad honom veta hut. Utfrågningarna gav medborgarna värdefull information kring Ebbe Carlsson-affären.

Mer läsning

Annons