Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas trummar i teaterproduktioner: "Stora föreställningar som kommer att locka en hel del publik"

/
  • Bollnästrummisen Niklas Bertilsson är teatermusiker i två kommande storproduktioner, i Dalarna och Värmland.
  • Niklas Bertilsson.

Trummisen Niklas Bertilsson från Bollnäs har två stora teaterproduktioner framför sig. Först ut är verklighetsbaserade dramat "I skuggan av Falubränderna" som har premiär på Dalateatern på lördag.

Annons

Niklas Bertilsson är trummis i bandet Skenet, som det senaste året har fått en hel del uppmärksamhet och bland annat kallats "folkrockens nya supergrupp".

Läs också: Skenet rivstartade Folk- och världsmusikgalen

Men de närmaste månaderna blir det mindre av Skenet för Niklas – han kommer att jobba som teatermusiker i Dalarna och Värmland.

– Ja, det är två stora produktioner där jag kommer att vara trummis. "I skuggan av Falubränderna" har premiär 5 mars och spelas till 21 april. Direkt efter det flyttar jag vidare till Sunne i Värmland och börjar jobba med Västanå teaters produktion "Löwensköldska ringen" som har premiär midsommardagen och spelas till 4 september.

28-årige Niklas är vid det här laget en relativt rutinerad teatermusiker med flera andra produktioner bakom sig. Han har lärt sig arbetssättet och gillar utmaningen.

Läs också: Historien om Falubränderna på Dalateaterns scen

– Det roligaste är att man får jobba med skådespelare och dansare, och att musiken får berätta en del av historian.

En teatermusiker måste vara exakt och precis i sitt agerande. Improvisation finns det i stort sett inget utrymme alls för, berättar Niklas Bertilsson.

– Det är rätt tajta ramar som man måste kunna hålla sig till. Man har mer fria händer i ett band, där det går att improvisera på ett helt annat sätt. Som teatermusiker måste man spika allt innan, så att det är klart och tydligt. Om man skulle ändra något på eget bevåg så blir det fel för dem på scenen.

Läs också: Skenet som lyste upp skjulet

Niklas Bertilsson tycker att "I skuggan av Falubränderna", ett verklighetsbaserat drama om en våg av mordbränder som drabbade Falun i mitten av 1970-talet och "Löwensköldska ringen", efter Selma Lagerlöfs roman, är inspirerande produktioner att jobba med:

– Ja, verkligen. Båda två är jättestora föreställningar som kommer att locka en hel del publik. Det känns väldigt kul att vara en del av dem.

Mer läsning

Annons