Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindpark på finnskogen

Kommunledningen i Bollnäs säger nej till Bergvik Skogs ansökan om att bygga vindparken Annefors, med upp till 140 vindkraftverk inom kommunen.

- Majoriteten föreslår att kommunfullmäktige inte ska tillstyrka parken, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Annons

Bergvik Skog AB har sökt tillstånd hos länsstyrelsen för att bygga maximalt 149 vindkraftverk på egen mark inom Bollnäs och Alfta finnskogar – varav 140 i Bollnäs kommun. Och länsstyrelsen kan bara ge tillstånd om kommunfullmäktige tillstyrker.

Innan ärendet kommer till fullmäktige ska det behandlas i kommunstyrelsen, vars arbetsutskott behandlade frågan på torsdagen. Och där var majoritetspolitikerna från Socialdemokraterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet eniga om att säga nej.

- Det finns bara tre vindkraftverk byggda i kommunen – i Flästa utanför Arbrå. Men det finns tillstånd beviljade för ytterligare 87, säger Marie Centerwall. Och innan vi går vidare och beslutar om ännu fler, vill vi utvärdera hur med blir med dem som redan har fått tillstånd. Hur påverkas arbetstillfällen, turism, naturvärden och boende i områdena, till exempel?

Marie Centerwall hänvisar till målsättningen att öka besöksnäringen i kommunen:

- Det går stick i stäv med en sådan här etablering.

Ett nej till Anneforsparken behöver inte betyda totalstopp för fortsatt vindkraftsutbyggnad i Bollnäs kommun, menar Marie Centerwall:

- Men med allt som beviljats – och med de ansökningar som ännu inte har avgjorts – blir det en otrolig överetablering i vår kommun och i södra Hälsingland, där det hypotetiskt skulle kunna bli 600–700 vindkraftverk. Självklart ska vi bidra till förnyelsebar energi, men vi behöver inte ta hela kakan här.

Oppositionens ledamöter i arbetsutskottet – från Bollnäspartiet och Moderaterna – vill säga ja till Bergvik Skogs ansökan.

Mer läsning

Annons