Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Navet ska samla alla ungdomsåtgärder under samma tak

/
  • Susanne Froms är projektledare för Navet, Bollnäs nya ungdomscenter.

Hantverkarna jobbar för fullt med att bygga om inne i Gärdesgallerian. Inom mindre än två veckor ska ett nytt ungdomscenter, kallat Navet, dra i gång sin verksamhet här.

Annons

Navet ska bli en mötesplats för ungdomar mellan 16 och 24 år. För att underlätta deras första kliv ut i vuxenlivet har man här möjlighet att komma i kontakt med olika hjälpinstanser under samma tak.

– Här kommer det att bli arbetsplatser för 16 tjänster från olika verksamheter, säger Susanne Froms som är projektledare för Navet. Det är från kommunens arbetsmarknadsenhet, arbetsförmedlingen, socialtjänsten samt en studie- och utbildningsvägledare från Hälsinglands utbildningsförbund.

Läs även: Insatser för unga samlas under ett tak

Det ska också finnas nära samverkan med andra aktörer som exempelvis, näringsliv, föräldrar och branschorganisationer. Allt för att ge ungdomarna en så bra start i vuxenlivet som möjligt.

– Vi riktar oss även mot ungdomar som inte har gått färdigt en gymnasieutbildning, säger Susanne Froms. Två coacher från arbetsmarknadsenheten kommer att ansvara för det kommunala aktivitetsansvaret, att fånga upp de här ungdomarna så att de kan komma i någon form av aktivitet så de kommer vidare och inte blir sittande hemma.

I Gärdesgallerian tar man flera lokaler i anspråk. Det är bara pizzerian och Nimbus danslokal som inte kommer att tillhöra Navet.

– Vi är lite försenade, men den elfte april får ungdomarna börja komma hit och den 29 april blir det invigning, säger Susanne Froms.

Innan dess, den 15 april, kommer det också att anordnas en stor ungdomskonferens, Idéforum, på Kulturhuset i Bollnäs.

Där kommer ungdomar, man räknar med cirka 400 besökare, att kunna träffa representanter för tidigare nämnda verksamheter och arbetsgivare. Det blir föreläsningar, workshops och idéutveckling i grupper.

– Där tänker vi försöka fånga upp lite av ungdomarnas egna önskemål om vad de själva vill se i Navets verksamhet, säger Susanne Froms.

Läs även: Konferens för unga

Bakom satsningarna ligger regeringens mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i Europa år 2020. Ingen ung ska vara arbetslös längre än 90 dagar.

Läs även: Träffades för att diskutera arbetslösheten

Kommunen har fått ett uppdrag att halvera ungdomsarbetslösheten och har också beviljats medel för att i samarbete med arbetsförmedlingen starta upp verksamheten i Navet.

– Det känns väldigt roligt att kommunen har valt att satsa så här mycket på ungdomarna, det här tror jag kommer att bli jättebra, säger Susanne Froms.

Mer läsning