Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näver, trä och ull i bibliotekets montrar

/

Fantasifullt dekorerade näverburkar, små krympburkar och de numera ganska ovanliga skruckarna – månadens utställare på Bollnäs bibliotek visar upp ett mångsidigt hantverk.

Men själv är Inga-Lena Åkesson blygsam.

– Det är långt kvar innan jag har lärt mig hantverket, säger hon.

Annons

Blommor, djur, figurer och landskap slingrar sig fram över Inga-Lena Åkessons näverburkar som just nu visas på Bollnäs bibliotek. Och vad det blir för bilder på burkarna, det är det nävern som bestämmer, avslöjar hon:

– Jag tittar efter vilka figurer och motiv som syns i nävern och så förstärker jag bara det.

Åkesson började sin bana inom hantverket med att arbeta med ull och fårskinn. Men hon blev mer och mer intresserad av trä- och näverslöjd.

– Jag hade gått och tittat på sakerna som Nils Blixt i Vallsta gjorde, till slut ringde jag och sa att jag ville lära mig.

Hon fick en plats i hans "slöjdarjunta" och där lärde hon sig göra näverburkar, på samma sätt som han.

– Ett tiotal burkar per år, mer än så hinner jag inte med. Men på tio år har det ju blivit några stycken.

Här finns också krympburkar, tovade sulor med näverkärna och burkar som dekorerats med filt – nog syns Åkessons bakgrund inom textilhantverket. Och så var det skruckarna: en sorts korgar gjorda i sälg, som bara ett fåtal hantverkare kan tillverka i dag.

– Man gjorde dem förr i världen och bar hö i på fäbodarna, då var de förstås mycket större. Det var en kvinna i Järvsö som tog upp det igen. Sen har hon en efterföljare och det är han som har lärt mig. Men det är långt kvar innan jag har lärt mig hantverket. Han brukar berätta att han aldrig fick sina korgar riktigt godkända av Linnea, och mina blir nog aldrig riktigt godkända av honom, skrattar Åkesson.

Mer läsning

Annons