Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattbussarna dras in om inte fyllan minskar

Fylla, förstörelse och ibland våld. Något måste göras för att trygga framförallt förarnas säkerhet på nattbussarna. Annars dras de in.
Under onsdagen samlades representanter från busstrafiken, krogägare och BRÅ, för att diskutera problematiken.

Annons

Redan 2005 började man prata om att det måste göras något åt stöket på nattbussarna till Edsbyn, Ljusdal och Söderhamn. Spyor, fylla och bråk började uppta mer och mer av chaufförernas arbetspass.

Då konstaterade entreprenörerna att kameraövervakning kunde vara en lösning.

I dag, fyra år senare, pratar man fortfarande om samma saker. Och nu är problemet ännu större.

- Det känns som det har blivit värre under de senaste månaderna, säger Christer Skoglund, Drog- och BRÅ-samordnare i Ovanåker.

Under onsdagen samlade han därför chaufförer, representanter för bussbolagen och en del krogägare i Bollnäs att diskutera vad man kan göra.

- Den här frågan är ständigt på tapeten bland oss chaufförer, det finns de som inte vill köra nattbussarna längre, en del har till och med blivit sjukskrivna. Ingen ska behöva uppleva att det är förjäkligt att gå till jobbet, då är det ingen bra arbetsplats, säger skyddsombud, Erik Lindecrantz.

Själv anser han att kameraövervakning skulle vara en av lösningarna. Då skulle åtminstone förarnas trygget öka.

En annan åtgärd som KR Trafik kan tänka sig är att låta några få förare köra nattrafiken.

Sara Borg är tillförordnad personalchef:

- Det handlar inte om löneförhöjningar för dem som tackar ja utan om bra scheman. Det tror jag skulle kunna vara en lösning. Däremot har jag svårare att se att vi kommer att klara av att sätta in bevakningskameror under den här avtalsperioden. Vi har faktiskt köpt in åtta nya bussar och det är inte billigt, säger hon.

Mer läsning

Annons